Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство

Косарєв Олександр / УНІАН

Президент Володимир Зеленський повернув екс-президенту Грузії та колишньому голові Одеської обласної адміністрації Міхеїлу Саакашвілі українське громадянство.

Відповідний указ опублікований на сайті Адміністрації президента.

Зеленський розпорядився виключити положення про скасування громадянства Саакашвілі з указу Петра Порошенка.

Приблизно через 15 хвилин після появи указу Міхеїл Саакашвілі написав у Facebook слова подяки президенту Зеленському.

Цим же указом Зеленський надав українське громадянство пʼятьом іноземцям. Серед них уродженці Ірану (Аболфазл Ахмаді Коларіджані), Росії (Олександр Костіков), Азербайджану (Емін Іззат огли Самед-Заде), Киргизстану (Зиятдинбек Тойгонбаєв) і Сирії (Тамер Мохаммед Маджед Альтунсі).

Росіянин Олександр Костіков — 21-річний хокеїст, який грає за українську команду «Донбас» із 2017 року. Сирієць Тамер Мохаммед Маджед Альтунсі — 47-річний бізнесмен, який живе в Одесі. Як пише «Думская», він засновник кількох українських та сирійських компаній, а також почесний консул України в Алеппо. Він допомагав українцям евакуюватися з Сирії.

  • 22 травня екс-президент Грузії Міхеїл Саакашвілі попросив президента Володимира Зеленського повернути йому українське громадянство. 28 травня повернути громадянство Саакашвілі просив мер Львова Андрій Садовий.
  • 21 квітня Саакашвілі після оголошення даних екзитполів за підсумками другого туру президентських виборів повідомив, що вже подав клопотання про зняття з нього заборони на вʼїзд в Україну. У Держприкордонслужбі після цього заявили, що Саакашвілі не має законних підстав на вʼїзд в Україну.
  • Порошенко позбавив Саакашвілі українського громадянства у липні 2017 року. Підставою назвали те, що в 2015 році Саакашвілі нібито вказав неправдиву інформацію в заяві на отримання громадянства й не вказав інформацію про судимість. Сам політик заперечував, що підписувався під такою анкетою. Саакашвілі заборонили вʼїзд до 2021 року.
  • Після втрати українського громадянства Саакашвілі оселився в столиці Нідерландів Амстердамі.