«Енергоатом» і Westinghouse підписали угоду про постачання ядерного палива для реакторів Рівненської АЕС

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Енергоатом» і Westinghouse підписали угоду про постачання ядерного палива для реакторів Рівненської АЕС

Пресслужба Офісу президента України

Державне підприємство «Енергоатом» і американська компанія Westinghouse домовилися про постачання ядерного палива для реакторів Рівненської атомної електростанції.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Паливо постачатимуть для реакторів ВВЕР-440, які встановлені на першому і другому блоках АЕС. Угода передбачає виготовлення відокремленим підрозділом «Енергоатому» — «Атоменергомашем» — компонентів палива Westinghouse для продажу за межами України, а також збільшення номенклатури компонентів палива, які можуть виготовлятися «Атоменергомашем». Також компанія вироблятиме обладнання для інспекції палива реакторів ВВЕР-1000 та/або ВВЕР-440.

Після підписання документів Зеленський нагадав, що Україна першою у світі диверсифікувала постачання ядерного палива для реакторів ВВЕР-1000. Із новим контрактом Україна буде однією з перших країн, яка отримуватиме альтернативне паливо для реакторів ВВЕР-440.

За даними ЗМІ, у першому півріччі 2019 року Україна придбала у російської «ТВЕЛ» 47,9% ядерного палива для АЕС, у Westinghouse — 52,1%.

  • У січні 2019 року Westinghouse дозволила Україні використовувати технологію виробництва ядерного палива при будівництві власного заводу.