Атомна незалежність. Westinghouse дозволила Україні використовувати свою технологію для виробництва ядерного палива

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Американська компанія Westinghouse дозволила Україні використовувати технологію виробництва ядерного палива при будівництві заводу. Про це 19 січня під час години питань до уряду повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

Цією технологією, яка дозволяє виробляти паливні елементи для реакторів українських АЕС, володіють тільки Westinghouse і російська компанія «ТВЕЛ».

Насалик заявив, що завод з виробництва палива для АЕС може бути побудований за три роки.

«Тобто за межами України залишиться лише збагачення урану, яке ми робити не можемо, оскільки втратили статус ядерної держави», — додав Насалик.

  • Зараз Україна купує ядерне паливо переважно у «ТВЕЛ». За даними за 2018 рік, на частку «ТВЕЛ» припадає близько 70% вартості закупівель Україною ядерного палива, а на частку Westinghouse, відповідно, близько 30%.
  • Westinghouse постачає паливо для українських АЕС із 2005 року, коли перші шість збірок були завантажені в третій енергоблок Южноукраїнської АЕС.
  • З 2014 року Україна прагне отримати незалежність від російського ядерного палива, тому поступово нарощує його частку, закуплену у Westinghouse, і розраховує побудувати власний завод з виробництва паливних елементів для реакторів.