Глава залученого ОП до боротьби з COVID-19 фонду: Україна отримала пів року на підготовку до пандемії, але провалила тестування

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Глава залученого ОП до боротьби з COVID-19 фонду: Україна отримала пів року на підготовку до пандемії, але провалила тестування

Ezra Acayan / Stringer

Голова одеського благодійного фонду «Корпорація Монстрів», який Офіс президента залучив до боротьби з поширенням коронавірусу в Україні, Катерина Ножевнікова звинуватила владу у провалі тестування та надання стаціонарної допомоги, попри великий запас часу на підготовку.

Про це вона розповіла в інтерв’ю «Бабелю».

Ножевнікова зазначила, що ще у квітні стало зрозуміло, наскільки сильно жорсткий карантин б’є по економіці країни, а тому потрібно випускати людей на роботу. У зв’язку з цим потрібно було одразу готувати ліжка в лікарнях для заражених коронавірусом.

«Уже в березні було очевидно, що хворим знадобиться кисень. Ми чекали допомоги від держави, але самі почали закуповувати його в серпні, коли пацієнти в лікарнях вже билися за кисневі маски. І ось у вересні вийшов міністр [охорони здоровʼя] і сказав зібрати потреби по всіх регіонах країни. Тільки збирати їх потрібно було навесні. А тепер 12 тисяч кисневих концентраторів, які потрібні МОЗ, просто не купити», — підкреслила вона.

За її словами, найближча поставка таких апаратів очікується аж наприкінці жовтня.

Також Ножевнікова заявила, що не вірить в офіційну статистику МОЗ щодо заповнюваності ліжок у лікарнях.

«17 серпня МОЗ каже, що заповнені 18% ліжок, наступного дня — 85. Це як? У лікарні 80% ліжок повинні бути забезпечені киснем. В Одеській області у кращому разі — 30%, і по лікарнях великий перекіс», — наголошує вона.

Очільниця благодійного фонду звинувачує владу у провалі тестування та надання стаціонарної допомоги, тому що сімейні лікарі зараженим коронавірусом надають допомогу телефоном, тому часто пропускають важливі симптоми. Унаслідок хворі можуть дійти до тяжкого стану і потребувати екстреної госпіталізації. І лише тоді їм зроблять тест, на результат якого потрібно буде очікувати близько 10 днів.

«Так ми підбираємося до «італійського» сценарію, коли у стаціонарі потрібно вирішувати, якого пацієнта взяти — молодого або похилого віку. Такі приклади вже є», — пояснила вона.

  • Офіс президента звинувачували в непрозорому і неефективному розподілі грошей донорів на боротьбу з коронавірусом. У відповідь заступник голови ОП Кирило Тимошенко зробив «звіт» з декількох слайдів і цифр, але в майбутньому обіцяв аудит фондів, які витрачали гроші меценатів. У липні Офіс президента повідомив «Бабелю», що аудитори приступили до роботи, але результати перевірки оприлюднять тільки за згодою всіх донорів.