Понад 20 експертиз і 40 допитів: ДБР відзвітувало про розслідування авіакатастрофи Ан-26

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Понад 20 експертиз і 40 допитів: ДБР відзвітувало про розслідування авіакатастрофи Ан-26

Facebook / ДСНС

Державне бюро розслідувань відзвітувало про слідчі дії у рамках розслідування авіакатастрофи Ан-26 у Харківській області. Про це пресслужба відомства повідомила у Facebook.

Розслідування розпочате за статтею 416 КК України — порушення правил польотів і підготовки до них, що спричинило тяжкі наслідки. Станом на 28 вересня слідчі ДБР провели низку слідчих дій, зокрема:

  • оглянули місце події та виявили значну кількість речових доказів і дві чорні скриньки;
  • оглянули останки 25 загиблих;
  • призначили 26 судово-медичних експертиз;
  • вилучили зразки паливо-мастильних матеріалів літака та зразки ґрунту на місці події;
  • у військовій частині вилучили документи щодо організації та проведення польотів;
  • отримали інформацію та документи з Українського гідрометеорологічного центру, державного підприємства обслуговування повітряного руху України, Державного підприємства «Антонов», командування Повітряних Сил ЗСУ.

Окрім цього, допитали як свідків понад 40 осіб і забезпечили збір зразків ДНК у родичів загиблих.

Також слідчі ДБР витребували документи щодо ремонту та продовження ресурсу двигунів літака й подали 7 клопотань про арешт на речі та документи, які вилучили під час огляду, щоб їх надалі могли використати під час експертиз.

Після проведення всіх експертиз з ідентифікації загиблих їхні тіла обіцяють повернути родичам якнайшвидше.

  • Увечері 25 вересня в Харківській області сталась авіакатастрофа — літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився при заході на посадку. Він упав за два кілометри від військового аеродрому.
  • На борту перебували 27 людей: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. В авіакатастрофі вижили лише двоє курсантів: один із них помер уранці наступного дня в лікарні, життю іншого нічого не загрожує.
  • За словами міністра оборони Андрія Тарана, курсанти проводили навчальні польоти, а сам літак до цього здійснив шість злетів і посадок поспіль. Керували літаком не курсанти, а досвідчені пілоти. Під час сьомого польоту командир екіпажу повідомив про проблеми з лівим двигуном і готувався до аварійної посадки, але раптово сталася катастрофа. Імовірно, літак зачепив крилом землю.