Фонд держмайна програв суд Ахметову за «Укртелеком» — не зміг довести невиконання договору

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Фонд держмайна програв суд Ахметову за «Укртелеком» — не зміг довести невиконання договору

Чергинський Костянтин / УНІАН

Суд відмовився задовольнити позов Фонду держмайна до компанії «ЕСУ» про розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій «Укртелекома» і стягнення 2,17 млрд грн пені. Про це йдеться в рішенні Господарського суду Києва, яке ухвалили 27 серпня. Повний текст рішення оприлюднили 22 вересня.

«Позивач не довів факту невиконання «ЕСУ» умов договору купівлі-продажу пакета акцій та істотного порушення покупцем своїх зобов’язань, яке б значною мірою позбавило позивача того, на що він розраховував при укладенні цього договору», — вказано в судовому рішенні, яке наводить Finbalance.

Крім того, суд зобов’язав стягнути з Фонду держмайна майже 754 тис. грн судового збору та понад 15 тис. грн за експертизу.

Рішення суду не є остаточним, його ще можна оскаржити в апеляційному порядку.

Свої позовні вимоги Фонд держмайна обгрунтовував тим, що «ЕСУ» неналежним чином виконує зобов`язання, взяті під час приватизації «Укртелекому».

  • У 2011 році Фонд держмайна продав за 10,6 млрд грн 92,79% акцій «Укртелекому» українській «дочці» австрійської компанії EPIC – компанії «ЕСУ». Кінцевим бенефіціаром є компанія СКМ Ріната Ахметова. «Укртелеком» є основним активом «ЕСУ».
  • Для того щоб профінансувати покупку оператора звʼязку, у 2013 році Ощадбанк і Укрексімбанк купили у «ЕСУ» облігації на загальну суму 4,2 млрд грн. Цей борг не був погашений. Крім того, у вересні 2015 року Ощадбанк купив у «ЕСУ» облігації на 1,1 млрд грн. Забезпеченням за цими облігаціями виступили акції «Укртелекому». Але телеком-оператору так і не вдалося продати свій мобільний актив – «Тримоб», тому у компанії не було грошей, щоб покрити облігації.