Трамп представив Емі Баррет як кандидата на посаду судді Верховного суду. Що про неї відомо?

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Президент США Дональд Трамп висунув на посаду нового судді Верховного суду 48-річну Емі Коні Барретт. Про це повідомляє BBC.

Виступаючи поруч з нею у Трояндовому саду Білого дому, Трамп охарактеризував її як «жінку безпрецедентних досягнень».

Баррет на цій посаді ще має затвердити сенат. Якщо її схвалять, вона замінить суддю Рут Бейдер Гінзбург, яка недавно померла у віці 87 років.

Барретт — побожна католичка. Вона неодноразово стверджувала, що її віра і погляди ніяк не вплинуть на роботу. У 2016 році вона також заявляла, що не розраховує на скасування рішення 1973 року — тоді в усій країні дозволили аборти.

В американській пресі активно обговорювали звʼязок Баррет з консервативною християнською релігійною групою «Люди хвали» (People of Praise). Правозахисники називали її «абсолютною загрозою для ЛГБТ-спільноти».

Як повідомляє Financial Times, наразі Барретт займає посаду судді апеляційного суду сьомого округу США, в якому розглядаються справи стосовно штатів Вісконсин, Іллінойс та Індіана.

Емі Баррет народилася в Новому Орлеані. У 1997 році вона закінчила зі ступенем доктора Школу права Університету Нотр-Дам, була виконавчим редактором Notre Dame Law Review. Згодом стала викладати в рідному виші — юридичній школі при Університеті Нотр-Дам. Зокрема, там вона читала лекції про федеральні суди, конституційне право і тлумачення закону. У 2010 році Баррет отримала звання професора.

Зазначимо, що кандидат у президенти від Демократичної партії Джо Байден закликав сенат «не затверджувати на цю вакансію доти, поки американський народ не обере свого наступного президента і наступний Конгрес».

Посада члена Верховного суду США є довічною. Кандидата висуває президент, далі призначення затверджує Сенат. За Верховним судом часто лишається останнє слово щодо суперечливих законів, суперечок між штатами та федеральним урядом і остаточних апеляцій щодо смертної кари.