Справа Шеремета: фігурант розслідування «Заборони» Зотов заявив про погрози з боку військового прокурора Матіоса

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Максим Зотов, який фігурує у розслідуванні «Заборони» щодо альтернативної версії справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, заявив, що на нього тиснув колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Про це він розповів журналістам видання «Вести».

«Вважаю за потрібне повідомити, що на мене і моїх рідних чинився істотний тиск з боку головного військового прокурора Анатолія Матіоса та його підлеглих з метою дати наклепницькі свідчення на адресу Клименка. Підлеглі Матіоса особисто погрожували мені та описували ті «неприємності», які відбуватимуться зі мною, якщо я не надам свідчень. Оскільки я відмовився від цього, не виключаю, що ці особи також причетні і до появи на світ неправдивих свідчення [Марини] Мацюк, а також журналістського розслідування, яке на них і будується», — заявив Зотов.

За його словами, він готовий відповісти на всі запитання слідства.

«Я не маю ніякого відношення до трагічних подій, які призвели до загибелі журналіста Павла Шеремета 20 липня 2016 року. Викладені журналістами припущення є не більше ніж брехнею і наклепом. [...] Як свідок у справі Павла Шеремета я також готовий надати будь-які свідчення правоохоронцям і пройти поліграф, щоб зняти всі запитання до мене. Я абсолютно чистий перед законом, і мені нема чого ховати», — зазначив Зотов.

Максим Зотов у Києві, 22 вересня 2020 року.

Vesti.ua

Також Зотов наголошує, що свідчення Марини Мацюк не відповідають дійсності, адже він не був у Маріуполі понад 30 років і не розмовляв з нею з кінця 2000-х.

«Однак наші стосунки не можна охарактеризувати як дружні. Будучи клієнткою одного з моїх фітнес-клубів, Мацюк демонструвала на мою адресу неадекватну конфліктну поведінку на особистому ґрунті, що, зокрема, зафіксовано і поліцією, яку мені довелося викликати», — зазначив Зотов.

Він повідомив, що вже звернувся до поліції із заявою про злочин Мацюк — дачу неправдивих свідчень. Зотов також зазначив, що справді знайомий з ексміністром часів Януковича Олександром Клименком, але «все інше, викладене в статті, не більше ніж маніпуляція».

Що відбувається?

22 вересня журналісти «Заборони» повідомили, що отримали доступ до матеріалів справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, і стверджують: у справі є покази, які вказують на ймовірну причетність до вбивства чоловіка на ім’я Максим Зотов. Зотов був пов’язаний із колишнім міністром доходів і зборів в уряді Януковича Олександром Клименком, який був неформальним власником «Радіо «Вести», де працював Шеремет. За місяць до вбивства журналіст їздив до нього на зустріч у Москву, де Клименко, начебто, просив його придумати план свого повернення до України.

Журналісти «Заборони» зазначають, що поліція знала про Зотова, але не розслідувала цю версію. Водночас у поліції повідомили «Бабелю», що відпрацювали цю версію і вона не підтвердилась.

Окрім цього, журналісти «Заборони» припускають, що колишній військовий прокурор Анатолій Матіос скористався з убивства Павла Шеремета, щоб нейтралізувати Клименка і спробувати конфіскувати його майно, зокрема й медіахолдинг «Вести».