«Заборона» назвала невідомого підозрюваного у справі Шеремета. Поліція запевняє, що до вбивства він не причетний

Автори:
Ангеліна Шеремет, Оксана Коваленко
Дата:
«Заборона» назвала невідомого підозрюваного у справі Шеремета. Поліція запевняє, що до вбивства він не причетний

Поліція перевіряла повідомлення про те, що журналіста Павла Шеремета міг вбити уродженець Донецька Максим Зотов, але не знайшла підтвердження цієї інформації. Раніше видання «Заборона» повідомило, що правоохоронці не відпрацювали версію із Зотовим.

Про що писала «Заборона»?

22 вересня журналісти повідомили, що отримали доступ до матеріалів справи про вбивство журналіста Павла Шеремета, і стверджують: у справі є покази, які вказують на ймовірну причетність до вбивства журналіста чоловіка на ім’я Максим Зотов. Зотов пов’язаний із колишнім міністром доходів і зборів в уряді Януковича Олександром Клименком. Він був неформальним власником «Радіо «Вести», де працював Шеремет. За місяць до вбивства журналіст начебто їздив до нього на зустріч у Москву, де Клименко просив його придумати план свого повернення до України.

Журналісти «Заборони» зазначають, що поліція знала про Зотова, але не розслідувала цю версію.

Що каже поліція?

Директор департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко та співрозмовник «Бабеля», який знайомий з розслідуванням, заявили, що правоохоронці відпрацювали цю версію та вона не підтвердилась.

Шевченко зазначив, що в серпні 2016 року до слідства звернулась Марина Мацюк, яка на допиті повідомила, що 21 липня 2016 року в Маріуполі до неї підійшов знайомий Зотов і запитав, чи бачила вона, як він убив Павла Шеремета. За словами Мацюк, коли вона вирішила відвідати слідчого, Зотов прочитав її думки та запропонував $50 тисяч за те, щоб вона не повідомляла поліції про його причетність до вбивства.

«Під час перевірки працівниками карного розшуку зазначена інформація, яку виклала Мацюк щодо причетності Зотова, не підтвердилась», — повідомив Шевченко.

Він додав, що чоловік Марини Мацюк Микола повідомив слідству, що його дружина має давній особистий конфлікт із Зотовим.

За словами співрозмовника «Бабеля», який знайомий з розслідуванням, до перевірки цієї інформації залучили багато оперативників і зрозуміли, що жінка каже неправду.

«Якби перевірка щось дала, то у Зотова була б підозра», — каже співрозмовник.

Крім того, він повідомив, що версію з ексміністром доходів і зборів Олександром Клименком слідство розглядало як робочу. Протокол допиту Марини Мацюк залишається в матеріалах справи про вбивство Шеремета, в якому слідчі шукають замовників убивства. У тій частині, яку виділили в окреме провадження, згадок про Клименка, Мацюк і Зотова немає.