Путіна висунули на Нобелівську премію миру. Вже вдруге з 2013 року

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Путіна висунули на Нобелівську премію миру. Вже вдруге з 2013 року

Sasha Mordovets / Getty Images

Президента Росії Володимира Путіна висунули на Нобелівську премію миру. Заявку у комітет премії відправив російський письменник Сергій Комков. Про це повідомляють РИА новости.

Речник Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи висунення Путіна, заявив, що на премію висувають «абсолютно різних людей». «Це ініціатива тих, хто виступає з такою пропозицією. У цьому випадку це згаданий письменник. Є певна процедура розгляду номінантів. Якщо рішення буде прийнято, ну прекрасно. Якщо не буде прийнято, теж нічого страшного», — сказав Пєсков.

Путіна висували на Нобелівському премію миру і раніше, у 2013 році — депутат Держдуми Йосип Кобзон і Міжнародна академія духовної єдності і співпраці народів. Тоді, на їхню думку, він заслуговував цю нагороду за «активну участь у вирішенні сирійського конфлікту і спробі припинити військове вторгнення США до Сирії».

Раніше на Нобелівську премію миру висунули російського опозиційного політика Олексія Навального, якого отруїли речовиною з групи «Новачок».

За що присуджують премію?

Нобелівська премія миру щорічно з 1901 року присуджується людям і організаціям за видатний внесок у зміцнення миру. За задумом Альфреда Нобеля, її мали давати «тому, хто зробив вагомий внесок у згуртування народів, знищення рабства, зниження чисельності існуючих армій і сприяння мирним домовленостям». Від цих базових принципів згодом відійшли. Якихось чітких критеріїв присудження премії не існує. Висувати кандидатів на премію можуть члени парламентів і урядів, міжнародних судів, ректори університетів, люди і організації, нагороджені Нобелівською премією миру, а також члени Нобелівського комітету.