В Умані кандидатами в мери зареєструвалися тезки чинного міського голови. Свої імена вони змінили цього літа

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
В Умані кандидатами в мери зареєструвалися тезки чинного міського голови. Свої імена вони змінили цього літа

Громадянська мережа "ОПОРА"

В Умані зареєстрували кандидатами в мери двох тезок чинного мера Олександра Цебрія.

Про це пише громадянська мережа «ОПОРА».

Обидва кандидати принесли свої документи для реєстрації до територіальної виборчої комісії (ТВК) 17 вересня, причому зробили це одночасно. В одного з кандидатів співпадає навіть по-батькові з мером Умані.

Чоловіки реєструвалися самовисуванцями, але не проживають ані в Умані, ані в Черкаській області. Згідно з поданими документами, вони змінили свої імена в червні та липні цього року.

22 вересня ТВК розглядала питання щодо їхньої реєстрації. Після тривалих обговорень більшість членів комісії утрималися під час голосування, а тому рішення не було ухвалене. Однак у той же день пізно ввечері комісія зібралася знову, але на неї не прибули голова і заступник. У зв’язку з цим доступу до будівлі не мали й інші члени комісії.

Правоохоронці відкрити будівлю не могли, тому засідання ТВК відбувалося на вулиці без офіційного голови та заступника. Під час цього засідання комісія вирішила зареєструвати обох чоловіків кандидатами в мери.

«Законом прямо не заборонено балотуватись на виборах кандидатам, які мають однакове прізвище чи навіть є повними тезками. Однак, згідно з новими змінами до виборчого законодавства, тепер існує покарання за підкуп кандидата, наприклад, за участь чи неучасть у виборах. Як і в разі доведеної інспірації використання так званої технології двійників у цьому випадку… Вважаю, що обставини, які склалися з «двійниками» в Умані, можуть стати приводом для перевірки поліції», — зазначив координатор спостерігачів «ОПОРИ» у Черкаській області Захар Колісніченко.

Наразі кандидатами в мери Умані зареєстрували трьох людей. Чинний мер Цебрій поки свої документи не подав.

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня. У ній містився пункт про те, що умовою проведення виборів на окупованому Донбасі є відновлення контролю над ділянкою кордону з Росією, виведення всіх незаконних збройних формувань і техніки, відновлення в регіоні конституційного ладу та правопорядку відповідно до законів України.
  • В Україні 5 вересня офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня. Висування кандидатів буде проходити з 15 до 24 вересня. 2 жовтня — оприлюднення інформації про реєстрацію кандидатів у депутати. З цього дня кандидат має право на офіційну агітацію. З 15 жовтня — розсилка іменних запрошень виборцям. 24 жовтня — день тиші (заборона на агітацію), а 25-го — самі вибори. Результати виборів будуть відомі 6 листопада.
  • 16% українців серед тих, хто визначився і готовий голосувати, підтримуватимуть «Слугу народу» на місцевих виборах. Далі йдуть «Опозиційна платформа — За життя» (11,9%) та «Європейська солідарність» (11,3%).