В Україні скасували пенсійний збір на першу покупку житла

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
В Україні скасували пенсійний збір на першу покупку житла

National Bank Of Ukraine / Flickr

Кабінет міністрів схвалив скасування пенсійного збору під час першої покупки житла.

Таке рішення уряд ухвалив на засіданні 23 вересня, повідомив у своєму Telegram-каналі прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Українці мають отримати змогу купувати житло за доступними цінами. Сьогоднішнім рішенням уряд визначив порядок звільнення від сплати пенсійного збору громадян, які купують житло вперше або перебувають у черзі на отримання житла», — заявив він.

Зазначимо, до цього під час оформлення договору купівлі-продажу квартири у нотаріуса покупець мав сплачувати збір на обовʼязкове пенсійне страхування, що становить 1% від вартості квартири. До того ж існує норма про повернення пенсійного збору в разі купівлі житла вперше, проте вона має низку складнощів.

Згідно з ухваленою урядом постановою, українці звільняються від сплати пенсійного збору, якщо в Державному реєстрі речових прав на нерухомість це купівля житла буде першою.

Також від сплати пенсійного збору звільняють громадян, які перебувають у черзі на отримання житла, — на підставі документа, який видаватиме орган, відповідальний за ведення житлової черги.

Окрім цього, постановою передбачено подання звітності про сплату пенсійного збору під час купівлі житла в електронному вигляді та можливість виправляти помилки нотаріусів у звітах про покупку нерухомості та сплату пенсійного збору за попередні періоди.