Режисер «Чорнобилю» вперше відвідав ЧАЕС. І розповів, чому не знімав серіал в Україні

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Режисер міні-серіалу «Чорнобиль» від HBО Юган Ренк уперше відвідав Чорнобильську атомну електростанцію і зону відчуження.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«На минулих вихідних у Києві побував Юган Ренк, режисер серіалу «Чорнобиль» компанії НВО. Він також скористався нагодою і відвідав зону відчуження — міста Чорнобиль і Прип’ять. Завдяки роботі шведського режисера весь світ у моторошних деталях дізнався про трагічні події квітня 1986 року, але в Чорнобилі він побував вперше — більшість сцен культового серіалу знімали в Литві», — йдеться у повідомленні.

Також там зазначили, що у режисера запитали, чому він не знімав серіал в Україні, на що той відповів, що причиною стали 40% кешрібейти. Він підкреслив, що якби таке було в Україні, то зйомки серіалу відбувалися б саме тут.

  • В американсько-британському серіалі «Чорнобиль» виробництва каналу HBO йдеться про події 1986 року, коли стався вибух четвертого реактора на Чорнобильській атомній електростанції. Ролі виконали Стеллан Скарсгард, Емілі Вотсон, Джаред Гарріс, Джессі Баклі. Режисер — швед Юган Ренк. Знімали картину на Ігналінській АЕС у Литві, зйомки проходили також і в Україні. Премʼєра серіалу відбулася на HBO 6 травня 2019 року. Він складається з пʼяти епізодів.
  • Верховна Рада 20 вересня 2019 року ухвалила у другому читанні закон про державні субсидії для повернення частини витрат, здійснених іноземним субʼєктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні.
  • Документ збільшує суму повернення частини витрат із 16,6% (від загального обсягу витрат) до 25%. Також закон встановлює компенсацію частини витрат лише іноземним виробникам кіно та за умови, що в команді фільму немає резидентів України.