У Китаї виявили останки динозавра, яким 125 мільйонів років. Зберегти їх допомогло виверження вулкана

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Китаї виявили останки динозавра, яким 125 мільйонів років. Зберегти їх допомогло виверження вулкана

PeerJ Journals

Археологи в Китаї знайшли скамʼянілості нового виду динозаврів віком у 125 мільйонів років.

Про це пише CNN.

Новий вид динозаврів був виявлений в найстаріших шарах гірських порід на північному сході Китаю. Учені вважають, що динозаври опинилися там у пастці через виверження вулкана. Новий вид назвали Changmiania liaoningensis. «Чанмянь» у перекладі з китайської означає «вічний сон».

Учені, ґрунтуючись на довжині хвоста і будові лап динозавра, дійшли висновку, що це була невелика травоїдна тварина, яка могла дуже швидко бігати. Її довжина становила близько 1,2 метра.

«Однак певні характеристики скелета дозволяють припустити, що цей динозавр міг рити нори, так само як кролики сьогодні. Його шия і передпліччя дуже короткі, але міцні, лопатки характерні для рийних хребетних, а верхня частина морди має форму лопати», — підкреслив палеонтолог Паскаль Годфруа з Королівського інституту природничих наук Бельгії.

  • У вересні в Якутії (Сибір) оленярі на острові Великий Ляховський знайшли ідеально збереженого печерного ведмедя (Ursus spelaeus), який жив за часів льодовикового періоду і помер близько 39,5 тисячі років тому. Цей вид був поширений в Євразії та вимер близько 15 тисяч років тому.
  • У Шотландії, на березі острова Егг дослідниця з Національного музею бігла до своєї наукової групи з палеонтології і зробила відкриття — виявила скамʼянілість динозавра віком 166 мільйонів років.