Опитування: Рейтинг «Слуги народу» впав до 21,5%, до Ради можуть пройти п’ять партій

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися у середині вересня 2020 року, до парламенту пройшли б пʼять партій: «Слуга народу», «Опозиційна платформа — За життя», «Європейська солідарність», «Батьківщина» та «Радикальна партія».

Про це свідчать результати опитування КМІС.

Зазначимо, рейтинг партії «Слуга народу» продовжує знижуватися (у травні партію були готові підтримати 32,6%, а у квітні — вже 29,9% українців) і станом на вересень — 21,5%.

За партію «Опозиційна платформа — За життя» проголосували б 17,8%, за «Європейську солідарність» — 16,3%, за «Всеукраїнське обʼєднання «Батьківщина» — 8,7%, за «Радикальну партію» Олега Ляшка — 6,3%.

Також мають шанси на потрапляння до Верховної Ради «Партія Шарія» — 4,1% та партія «Сила і Честь» — 4%. Усі інші партії набирають менше 4%.

Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтервʼю з використанням компʼютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів з 12 до 16 вересня 2020 року серед 2 000 респондентів віком 18 років і старше у всій Україні, окрім окупованих Росією територій.

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,1% — для показників близьких до 25%, 1,4% — для показників близьких до 10%.

  • В Україні 5 вересня офіційно стартувала виборча кампанія місцевих виборів, які призначені на 25 жовтня. Висування кандидатів буде проходити з 15 до 24 вересня. 2 жовтня — оприлюднення інформації про реєстрацію кандидатів у депутати. З цього дня кандидат має право на офіційну агітацію. З 15 жовтня — розсилка іменних запрошень виборцям. 24 жовтня — день тиші (заборона на агітацію), а 25-го — самі вибори. Підсумки виборів будуть відомі 6 листопада.
  • Верховна Рада 325 голосами депутатів скасувала для кандидатів у депутати на місцевих виборах вимогу про надання довідок про несудимість.