Кримськотатарський блогер Наріман Мемедемінов вийшов з російської колонії, відбувши термін увʼязнення

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Активіст «Кримської солідарності», кримськотатарський блогер Наріман Мемедемінов вийшов на свободу з російської колонії № 8 селища Садковський (Ростовська область). Мемедемінов відбув весь термін увʼязнення — 2,5 року.

Вже колишнього політвʼязня зустрічали генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський і консул Юрій Довгуля.

Справа Мемедемінова

Блогера затримали 22 березня 2018 року в селі Холмівка Бахчисарайського району. Силовики провели обшук в його будинку і звинуватили в «публічних закликах до здійснення терористичної діяльності через Інтернет» (ч. 2 ст. 205 Кримінального кодексу РФ). 23 березня 2018 року суддя Київського районного суду призначив йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Справу почав розглядати Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону в червні 2019 року.

Мемедемінов брав активну участь у діяльності громадського руху «Кримська солідарність» в окупованому Криму. Він вів текстові та відеотрансляції із судів над переслідуваними з політичних мотивів кримчанами і з місць проведення обшуків.

27 вересня звинувачення попросило для кримського татарина покарання у вигляді позбавлення волі в колонії загального режиму строком на 6 років із забороною адмініструвати інтернет-сайти протягом 5 років.