Кравчук про інспекцію позицій ЗСУ на Донбасі: «Якщо буде прийнято рішення, воно торкатиметься двох сторін»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кравчук про інспекцію позицій ЗСУ на Донбасі: «Якщо буде прийнято рішення, воно торкатиметься двох сторін»

Марків Михайло / УНІАН

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук заявив, що не виключає можливого спільного з бойовиками інспектування українських позицій на Донбасі, проте у випадку ухвалення такого рішення перевірки не можуть бути односторонніми.

Про це він сказав в інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Я не знаю як вирішить, як ми вирішимо [чи буде інспектування у майбутньому], це ж не одна Україна буде вирішувати. Україна може вирішувати тільки в одному випадку — те, що буде, щоб воно не було одностороннє. Якщо інспектування, то в нас і в них, тому що ми маємо десятки, біля 50 випадків, я наголошую, біля 50 випадків, де та сторона порушує ті ж самі домовленості мінські, як вони кажуть, що порушуємо ми. Тобто не може бути, що вони будуть пред’являти вимоги до України, а Україна буде виконувати, не маючи можливості примусити через ОБСЄ, через моніторингову місію, скажімо, виконувати ці умови і з протилежної сторони», — наголосив він.

Кравчук зазначив, що у Мінських домовленостях дотримання режиму тиші на Донбасі повинна контролювати місія ОБСЄ, але досі не відпрацьований механізм такого моніторингу. Тому під час останнього засідання ТКГ домовилися його розробити.

«На останньому засіданні вчора [інтерв’ю відбулося 17 вересня] ТКГ ми прийняли таке рішення: оскільки у мінських домовленостях про всеосяжну тишу є питання про дослідження, як виконуються ці домовленості сторонами, і що те, як виконуються, покладено на ОБСЄ, зокрема на моніторингову місію, але механізмів там не відпрацьовано, то є таке завдання. От учора ми домовились відпрацювати механізм. Тільки після цього, коли відпрацюємо механізм, він почне працювати, будемо досліджувати, знову ж таки, з допомогою моніторингової місії, яка працює в рамках тристоронньої контактної нашої групи, і будемо далі йти вперед […] Україна відмовилась від такого інспектування і зараз ми заявили: відпрацюємо механізми, будемо діяти відповідно до механізмів», — наголосив Кравчук.

Кравчук наголосив, що Україна була погодилася лише на одноразову інспекцію, але вона зірвалася. «Тепер ми поставили питання про створення механізмів, які би діяли постійно, а не одноразово. І звичайно, я наголошую на тому, що якщо буде прийнято рішення будь-якого характеру, то вони будуть торкатися двох сторін — і тої, і нашої сторони обов’язково. Буде так, а не одностороннє», — зазначив він.

  • Офіс президента України повідомив, що на позачерговому засіданні Тристоронньої контактної групи 9 вересня учасники домовилися про спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора вiд ОБСЄ. Згодом там зазначили, що інспектування в районі селища Шуми на Донбасі буде проводити ОБСЄ за участю сторін Тристоронньої контактної групи з «украй обмеженим проявом присутності бойовиків». 10 вересня Україна відмовилася проводити інспекцію позицій у зв’язку з появою «нових вимог». Того ж дня бойовики «ДНР» обстріляли українські позиції біля Шумів, де мала пройти інспекція.
  • Раніше, 5 вересня, ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін попередив, що 7 вересня по українських позиціях біля селища Шуми в Донецькій області відкриють вогонь. За його словами, у районі селища ЗСУ побудували «незаконні інженерні споруди». Після цього він декілька разів переносив «обстріл», а потім скасував свій «наказ».