У Білорусі ОМОН жорстко затримував учасників «Маршу справедливості». Правозахисники повідомляють про щонайменше 130 затриманих

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Білорусі ОМОН жорстко затримував учасників «Маршу справедливості». Правозахисники повідомляють про щонайменше 130 затриманих

Радыё Свабода / Telegram

У різних містах Білорусі на опозиційному «Марші справедливості» 20 вересня силовики затримали щонайменше 133 протестувальники. Про це повідомляє правозахисний центр «Вясна».

Зокрема, у Мінську відомо про 83 затриманих. Але список затриманих постійно оновлюється.

У столиці на вулиці вийшли кілька тисяч людей. За даними Reuters, у Марші взяли участь 100 тисяч людей. Також «Марші справедливості» пройшли у Гродні, Гомелі, Бресті і Могильові.

У Мінську ще до початку маршу до центру стягнули спецтехніку та закрили сім центральних станцій метро.

Силовики перекривали дорогу протестувальникам та жорстко затримували. Люди старалися виходити великими групами.

У Бресті міліція застосувала проти протестувальників сльозогінний газ і зробила попереджувальний постріл у повітря.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і відставки Лукашенка.
  • Білоруський Telegram-канал Nexta опублікував дані 1 003 працівників МВС. У списку вказані силовики, які, за словами авторів, причетні до силового розгону протестів і побиття громадян. МВС обіцяє покарати винних у витоку даних.