У «Слузі народу» хочуть розглянути законопроєкт «Про столицю» ще до місцевих виборів

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У «Слузі народу» хочуть розглянути законопроєкт «Про столицю» ще до місцевих виборів

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Фракція «Слуга народу» працює над тим, щоб почати розгляд законопроєкту «Про столицю» до місцевих виборів, які заплановані на 25 жовтня.

Про це заявив голова партії Олександр Корнієнко під час міської партійної конференції «Слуги народу», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми працюємо над законопроектом «Про столицю», працюємо над тим, щоб він якомога швидше потрапив до порядку денного сесії Верховної Ради, він є зараз на порядку денному четвертої сесії. Ми працюємо зараз з колегами з інших фракцій, з керівництвом фракції, щоб ми могли до виборів спробувати почати його розглядати і подарувати киянам ту систему управління містом, а закон про Київ — це про управління містом», — сказав Корнієнко.

Законопроєкт № 2143-3 «Про столицю України — місто-герой Київ» Верховна Рада ухвалила в першому читанні торік, у жовтні 2019-го. 15 липня профільний Комітет Ради рекомендував парламенту ухвалити документ у другому читанні.

  • Торік мер Києва Віталій Кличко подав до Ради альтернативний законопроєкт про внесення змін у закон «Про столицю України».
  • У проєкті «Слуги народу» окремою статтею розділені повноваження Київради, голови Київської міської держадміністрації (КМДА) та мера. Київрада відповідає за архітектуру та містобудування, соціально-економічний розвиток, транспорт, ремонт доріг, утримання кладовищ, тощо. Голова КМДА може брати участь у створенні законів, приймає рішення щодо обʼєктів державної власності та реалізації державних програм у Києві. Мер може брати участь у підготовці законів і постанов, а також бере участь у вирішенні питань з приводу різних заходів.
  • У проєкті Кличка повноваження мера набагато ширші. Він може вирішувати питання стосовно держпідприємств і комунальної власності, а також вносити пропозиції щодо Києва на розгляд уряду.