«Блискучий марш» у Мінську: правозахисники говорять про 390 затриманих, а в МВС цифри не сходяться

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Білоруський правозахисний центр «Весна» опублікував список затриманих громадян під час «Блискучого маршу» — жіночої ходи в Мінську, яка відбулася 19 вересня. У списку затриманих 390 імен.

Затримання почалися близько 16:50. Дівчат та жінок затримували працівники ОМОНу, люди в штатському, в масках та в оливковій формі. До декого застосовували надмірну силу. Правозахисники зазначають, що більшість затриманих відпустили ввечері того ж дня після зняття відбитків пальців, але мінімум 18 осіб відправили в СІЗО на вулиці Окрестіна.

Тим часом у Міністерстві внутрішніх справ заявили, що в суботніх акціях по всій країні брали участь усього 900 осіб. У Мінську на протести, за їхніми даними, вийшли всього 500 осіб, пише TUT.BY.

«По всій країні було зафіксовано 11 протестних акцій, загальна кількість учасників яких не перевищила 900 людей [...]. О 15:00 на майданчику біля Комаровського ринку [Мінськ] зібралося близько 200 громадян, переважно жінки. У процесі руху колони кількість учасників збільшилася до 500 осіб», — заявили в МВС.

Кадри з акцій і маршів, а також повідомлення ЗМІ говорять про протилежне — у протестах брали участь тисячі. У МВС додали, що всього по країні 19 вересня було затримано 430 осіб. При цьому 415 осіб були затримані в Мінську. Виходить, що з 500 учасників, як стверджують в МВС, затримали практично всіх.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі осіб. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і відставки Лукашенка.
  • Білоруський Telegram-канал Nexta опублікував дані 1 003 працівників МВС. У списку вказані силовики, які, за словами авторів, причетні до силового розгону протестів і побиття громадян. МВС обіцяє покарати винних у витоку даних.