У Греції газета облаяла президента Туреччини та спровокувала дипломатичний скандал

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
У Греції газета облаяла президента Туреччини та спровокувала дипломатичний скандал

Julien Mattia / NurPhoto via Getty Images

До МЗС Туреччини викликали посла Греції через образливий заголовок грецької газети про турецького президента Реджепа Ердогана.

Про це пише «Європейська правда» з посиланням на турецькі ЗМІ.

«Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що його відомство жорстко відповіло послу Греції Міхаелю-Крістосу Діамессісу за вульгарний заголовок в грецькій газеті «Демократія» про Ердогана», — йдеться у повідомленні.

Чавушоглу наголосив, що для новинних агентств обох країн цілком природно критикувати політиків один одного — іноді жорстко, – але свобода преси не означає свободу образ. «Заголовок грецької газети написаний турецькою мовою – Siktir git, Mr. Erdogan, що можна перекласти як «Пішов нах*й, пан Ердоган». Зазначається, що МЗС Греції теж засудило такий заголовок видання.

Напруженість у відносинах між країнами посилилася через активізацію геологорозвідувальної діяльності Анкари у східному Середземноморʼї. Туреччина шукає нафту і газ у водах, які Греція вважає своєю винятковою економічною зоною. Франція підтримує позицію Греції.

Внаслідок цього лідери країн ЄС зазначили, що розглядатимуть питання запровадження санкцій проти Туреччини, якщо уряд країни не зможе припинити свої «конфронтаційні дії». Питання щодо Туреччини та можливості введення санкцій можуть обговорити на засіданні Європейської Ради 24—25 вересня.