Верховний суд просить Конституційний пояснити, чи можна виписати штраф Зеленському за каву у кафе Хмельницького під час карантину

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Верховний суд просить Конституційний пояснити, чи можна виписати штраф Зеленському за каву у кафе Хмельницького під час карантину

Facebook / Офіс президента

Верховний суд попросив Конституційний роз’яснити, чи можна притягувати президента до адміністративної відповідальності, якщо він здійснив адміністративне правопорушення під час виконання своїх повноважень.

Про це пише пресслужба Верховного суду.

Це подання надіслали в рамках судового розгляду накладання штрафу на Володимира Зеленського, який попри карантин відвідав кав’ярню у Хмельницькому у червні.

«Як зазначив доповідач з цього питання — суддя Великої Палати Верховного Суду Леонід Лобойко, відповідно до ч. 1 ст. 105 Конституції України Президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень. Але в Основному Законі України не конкретизовано, в чому саме полягає його недоторканність і це необхідно розтлумачити для належного рівня правового захисту Президента і з’ясувати наявність у нього посадово-функціонального імунітету», — йдеться у повідомленні.

У суді зазначили, що ще в 2003 році КСУ розглядав подібне питання, яке стосувалося кримінальної відповідальності. Тоді Конституційний суд вирішив, що президента не можна притягнути до кримінальної відповідальності, оскільки він має недоторканність. Це можна зробити лише після усунення його з посади за допомогою імпічменту. Але щодо адміністративної відповідальності КСУ жодних рішень не ухвалював.

  • 3 червня під час поїздки до Хмельницької області Зеленський відвідав кавʼярню, хоча Кабмін дозволив закладам харчування пускати клієнтів всередину лише з 5 червня. Кавʼярню також відвідали глава Офісу президента Андрій Єрмак, мер Хмельницького Олександр Симчишин і головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.
  • Пізніше у поліції повідомили, що високопосадовцям виписали адмінпротоколи за порушення. Протокол склали за ст. 44-3 КУпАП — порушення правил карантину. Стаття передбачає штраф для посадовців — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Таким чином, Зеленському загрожує штраф від 34 тисяч до 170 тисяч гривень.
  • 24 червня Верховний суд отримав звернення Хмельницького міськрайонного суду з проханням звернутися до Конституційного суду щодо можливої адміністративної відповідальності президента Володимира Зеленського.