«Утопія» і «тепла ванна для Зеленського». Як парламентські фракції оцінюють бюджет на наступний рік

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Утопія» і «тепла ванна для Зеленського». Як парламентські фракції оцінюють бюджет на наступний рік

УНІАН / Кузьмін Олександр

Міністр фінансів Сергій Марченко представив у Верховній Раді проєкт державного бюджету на 2021 рік. Документ не знайшов широкої підтримки у депутатів — за нього відмовляються голосувати «Батьківщина» та «Європейська солідарність».

«Бабель» зібрав критичні зауваження від усіх парламентських фракцій та груп.

«Слуга народу»

У партії Володимира Зеленського вважають, що проєкт бюджету «збалансований». Зокрема на думку голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, бюджетний дефіцит може бути «корисним».

«У порівнянні з іншими країнами це невеликий дефіцит, всі країни збільшують дефіцит у кризовий період, і це абсолютно нормальне явище… Якщо він витрачається на підтримку промисловості й розвиток економіки, на відповідні цільові програми, безумовно, це виправдано, і його ми можемо прийняти таким, як є», — сказав він в ефірі телеканалу «Україна 24».

Щоправда Гетманцев зазначив, що фінансування медицини не дотягує до необхідних 5% від ВВП, чого недостатньо для завершення медичної реформи.

Депутат також додав, що проєкт бюджету не допоможе подолати бідність, розкритикував підвищення податків для бізнесу та незбалансованість митної політики, яка може призвести до збільшення контрабанди.

«Європейська солідарність»

На переконання партії Петра Порошенка проєкт бюджету «фінансує лише Зеленського і силовиків, які його охоронятимуть», і при цьому «скорочує фінансування субсидій людям та критично важливих галузей».

«Поки з субсидій гроші забираються, нашому президентові – плюс мільярд гривень. Це Офіс президента, ДУС, його вілла, кортежі, літаки – це все його обслуговування… Це напевно найдорожча в світі «тепла ванна», в якій лежить наш президент», – прокоментував проєкт депутат від ЄС Олексій Гончаренко.

Представник фракції також підкреслив подвійне зростання витрат на Генпрокуратуру, МВС і ДБР, «щоб вони охороняли «теплу ванну» Зеленського».

«Європейська солідарність» не збирається голосувати за проєкт бюджету.

ОПЗЖ

Партія Віктора Медведчука відзначила низькі видатки на охорону здоров’я та підвищення фінансування СБУ, поліції, прокуратури та Офісу президента.

Представник «Опозиційної платформи — За життя» Юрій Бойко заявив, що замість «сплачувати зовнішні борги» та «годувати силовиків» слід «провести переговори про реструктуризацію» і направити ці гроші на більш нагальні громадські потреби.

«Всі видатки держбюджету на охорону здоров’я складають 153 млрд грн. На таку важливу статтю, як боротьба з епідемією, виділили 19,4 млрд грн, в тому числі на вакцинацію — 2,6 млрд грн. Ну хто назве розумними тих, хто за такий бюджет проголосує?», — сказав депутат.

«Батьківщина»

Партія Юлії Тимошенко вважає, що проєкт бюджету на наступний рік «не відповідає реальній ситуації» та «не дає можливостей для виходу з економічної кризи». На переконання «Батьківщини», цей проєкт є радше «утопією».

«Це не про можливості розвитку країни, не про можливості розвитку бізнесу. Я б назвав цей бюджет одним словом – утопія. Документ не опирається на реальні розрахунки», — прокоментував проєкт бюджету депутат фракції Андрій Ніколаєнко.

Зокрема партія вказує на диспропорцію видатків — для ще не створеного Бюро економічної безпеки передбачено 1 млрд грн, на досі не ліквідовану ДФС — 2,5 млрд, в той час як Міністерство з питань розвитку стратегічних галузей отримає зовсім небагато.

«3,5 мільярди закладається на тих, хто буде перевіряти та контролювати бізнес, і 160 мільйонів на міністерство, яке б мало допомагати розвитку промисловості та імпортозаміщенню», — додав Ніколаєнко.

«Батьківщина» не збирається голосувати за проєкт бюджету.

«Голос»

Партія Кіри Рудик назвала запропонований урядом проєкт «бюджетом смерті», який ігнорує необхідність підвищення зарплат лікарям та не дає достатньо коштів на медичні послуги.

«Замість 5% ВВП не медицину як це передбачено законом, уряд заклав лише 3,5%”, — йдеться в заяві «Голосу».

Представник фракції Ярослав Железняк при цьому зазначив, що найслабшою стороною проєкту бюджету є «величезний дефіцит» і підвищення податків, що змусить роботодавців скорочувати своїх працівників або їхні зарплати.

«Уряд хоче взяти в борг 270 млрд грн — якщо нормальним є борг 2-3% від ВВП, то зараз уряд це збільшує майже вдвічі. І ми з вами будемо віддавати ці борги зі своїх зарплат», — сказав депутат.

Інші депутати

Представник депутатської групи «За майбутнє» Антон Поляков заявив, що його група не підтримуватиме бюджет, оскільки вважає його «провальним», а представник групи «Довіра» Павло Бакунець — що дефіцит бюджету є «надмірним», повідомляє «Економічна правда».

  • 14 вересня Кабмін оприлюднив основні показники проєкту державного бюджету на 2021 рік. Згідно з документом, зростання ВВП очікується на рівні 4,6%, а споживча інфляція — на рівні 7,3%.
  • Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що доходи передбачаються на рівні 1,071 трлн грн, витрати — 1,35 трлн грн, а дефіцит держбюджету буде на рівні 270 млрд гривень. За його словами, зростання доходів планується за рахунок більш «ефективного адміністрування податку на додану вартість». Також Марченко пояснив збільшення витрат на Офіс президента «диспропорцією» в зарплаті. На 500 осіб передбачено 1,2 млн гривень.