Вчені НАНУ відреагували на інтервʼю академіка Гончарука про появу життя на Землі: Шкідливе і псевдонаукове

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Академіки та вчені Національної академії наук України відреагували на інтервʼю претендента на пост президента НАНУ академіка Владислава Гончарука. Вони вважають його висловлювання антинауковими і шкідливими для репутації академії наук.

Про це йдеться в їх спільному зверненні.

«Нас глибоко обурила ця публікація [інтервʼю виданню «Граніт науки»], заснована на анти- і псевдонаукових висловлюваннях вченого і директора великої хімічної установи, який бажає очолити Національну академію наук України. Розглядаємо її як певний набір його виключно персональних уявлень, котрі, як ми хотіли би сподіватися, з’явились у нього в останні роки і яких ми ніколи раніше від нього не чули», — сказано у зверненні.

Вчені вважають, що заяви Гончарука суперечать фактам, які встановила світова наука. «Це стосується як уявлення про походження і розвиток Всесвіту, Сонячної системи і планети Земля, так і тверджень щодо виникнення і розвитку життя на ній», — уточнили вчені.

Представники НАНУ зазначили, що не поділяють «фантазій» Гончарука.

Члени Відділення хімії НАН України також засудили висловлювання академіка.

«Ми засуджуємо некоректні висловлювання академіка [...] про всесвітньо відомих вчених, своїх колег по президії і всього наукового співтовариства. Інтервʼю містить низку нечітких, часто помилкових і необгрунтованих тверджень [...]. Вважаємо, що це інтервʼю завдало великої шкоди авторитету Національної академії наук України та вітчизняної науки в цілому», — сказано у відкритому листі.