МОЗ оновив протокол лікування коронавірусу та стандарти надання медичної допомоги

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство охорони здоровʼя оновило протокол лікування пацієнтів із коронавірусом, розширивши схему використання тих чи інших лікарських засобів.

За словами міністра охорони здоровʼя Максима Степанова, з 17 вересня було розширено використання глюкокортикоїдів (стероїдні гормони), а також визначено алгоритм призначення антикоагулянтної терапії (запобігання тромбам).

«Основними змінами протоколу стали внесення, розширення глюкокортикоїдів у використанні, і яким саме чином їх повинні використовувати, визначення алгоритмів призначення антикоагулянтної терапії, доповнення протоколів підходами до протимікробної терапії, вторинної, бактеріальної», — сказав Степанов.

В протокол включили підходи медикаментозної терапії і кисневої підтримки хворих. Також у ньому позначили показання для призначення таких ліків як «Тоцилізумаб» (імунодепресант).

Степанов також підписав наказ оновлення стандартів надання медичної допомоги при COVID-19. Він передбачає зміни порядку госпіталізації та ПЛР-тестування.

Згідно з оновленими стандартами, людина, яка перебувала на самоізоляції 14 днів і у неї не було симптомів COVID-19, звільняється від ПЛР-тестування. Це стосується як дорослих, так і дітей. Пацієнти, які йдуть на планову госпіталізацію, також не повинні робити тести, якщо у них немає ознак респіраторного захворювання.

ПЛР-тестування повинні тепер проводити тільки тим, хто має симптоми коронавірусу або звертається до лікаря, який вирішить — чи варто відправити бригаду для проведення тесту.