«Спроба заблокувати боротьбу з корупцією». У НАБУ прокоментували рішення Конституційного суду

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

УНІАН

Національне антикорупційне бюро прокоментувало рішення Конституційного суду про неконституційність положень закону про НАБУ.

Про це йдеться у повідомленні бюро.

«Рішення Конституційного суду є черговою спробою заблокувати боротьбу з політичною корупцією та очищення судової гілки влади в державі», — заявили у НАБУ.

У відомстві наголошують, що незалежність НАБУ є базовою засадою, яка дозволяє протистояти тиску під час розслідування корупційних злочинів.

У Нацбюро закликали Раду під час допрацювання закону про НАБУ зберегти його незалежність та заявили, що готові долучитись до підготовки та обговорення змін.

Зазначимо, що НАБУ працює в штатному режимі.

Що сталось?

16 вересня Конституційний суд вирішив, що кілька положень закону про НАБУ не відповідають Конституції. Зараз закон дає президенту права створювати НАБУ, призначати і звільняти його директора — їх суд і визнав неконституційними. Впродовж наступних трьох місяців закон «Про НАБУ» мають змінити, аби врегулювати правові аспекти його роботи.

Нагадаємо, що НАБУ розслідує корупційні злочини чиновників вищої ланки і народних депутатів. Створення Національного антикорупційного бюро було однією з ключових вимог Європейського Союзу в рамках виконання Плану дій щодо безвізу та подальшого вступу України до ЄС.