У Білорусі різко відреагували на резолюцію Європарламенту, звинувативши його в «однобокості» та «відірваності від реалій»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Білорусі звинуватили Європарламент у неспроможності «подолати однобокість і не стати заручником розхожих штампів», коментуючи ухвалену ним резолюцію.

Про це заявили у пресслужбі Міністерства закордонних справ країни.

«Ми розчаровані тим, як Європарламент, який позиціонує себе як серйозна, обʼєктивна і демократична структура, не зміг знайти в собі політичної волі заглянути далі свого носа, подолати однобокість і не стати заручником розхожих штампів. На жаль, ми також переконалися в нерозумінні процесів, що відбуваються в Білорусі та абсолютній відірваності від реалій, за що цей орган часто критикують громадяни всередині самого ЄС», — йдеться в заяві МЗС.

Також у міністерстві вважають, що документ має явно агресивний характер і не містить «жодної конструктивної або зваженої тези».

«Навіть якщо б і хотілося, то спертися в ньому нема на що. Аналіз просто підмінений набором емоційних пропозицій, притому таких, що «хто в ліс, хто по дрова», і закликає в нікуди. Також європарламентарям не завадили б мінімальні знання міжнародного права та повага до суверенітету інших країн. Ці якості набагато краще сприяють справжньому прогресу в міждержавних взаєминах, ніж продемонстроване бажання ультимативно навʼязувати свою думку, правити світом або хоча б усією Євразією. Шкода закликів до санкцій і згортання взаємин для інтересів людей з Європи та Білорусі абсолютно очевидна. Але зрозуміло, що європарламентарі, на відміну від бізнесу та простих громадян, на собі це не відчують, тому так легко жонглюють цими категоріями. Але на все є суд історії», — додали в МЗС Білорусі.

Окремо білоруські дипломати порадили замість ухвалення таких документів задуматися про те, як реально підтримати суверенітет, незалежність і «стабільність свого сусіда» і тим самим внести вклад у стабільний і стійкий розвиток свого ж європейського континенту.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох протестувальників, побили сотні й затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 31 серпня Міністерство закордонних справ Латвії повідомило, що країни Балтії спільно запровадили санкції проти Олександра Лукашенка та ще 29 білоруських чиновників. Їх оголосили персонами нон грата.
  • Верховна Рада на засіданні 15 вересня підтримала постанову щодо подій у Білорусі, в якій визнала, що президентські вибори там не були ані вільними, ані чесними. Також парламент підтримав введення санкцій проти білоруського режиму.