Рада ухвалила новий закон про розвідку: що він змінює

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Верховна Рада під час засідання ухвалила новий закон про розвідку № 2412-д.

За відповідне рішення проголосували 258 депутатів.

Головним пунктом документа є виключення зі списку розвідувальних органів Служби безпеки. Водночас її визнали суб’єктом розвідувальної спільноти. Таким чином СБУ зможе проводити певні операції з метою отримання інформації для розвідувальних органів.

Загалом в Україні встановлено три розвідувальні органи:

  • Служба зовнішньої розвідки;
  • розвідувальний орган Міноборони;
  • розвідувальний орган Державної прикордонної служби.

Загальне керівництво цими органами здійснює президент, а безпосереднє — керівники відомств, яких призначає і звільняє президент.

Закон також дозволить розвідувальним органам у своїй роботі використовувати спеціально виготовлені речі або документи, спеціально створені фіктивні компанії як в Україні, так і за кордоном, та багато інших речей прикриття. Застосовувати їх можна буде винятково для отримання інформації.

  • 11 листопада 2019 року президент Володимир Зеленський подав у Верховну Раду блок законопроєктів про розвідку, які визначають завдання, підпорядкування, повноваження і структури розвідувальних органів.
  • У першому читанні документ ухвалили 16 січня. Однак 21 липня парламент не зміг його затвердити у другому читанні, відправивши на доопрацювання.