Зеленський подав у Раду блок законопроєктів про розвідку. Вони визначають повноваження та структуру

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Володимир Зеленський подав у Верховну Раду блок законопроєктів про розвідку, які визначають завдання, підпорядкування, повноваження і структури розвідувальних органів. Проєкти законів № 2412 «Про розвідку», № 2413 про зміни до Бюджетного кодексу щодо фінансування розвідувальної діяльності, № 2414 про зміни в закон «Про Службу зовнішньої розвідки» і № 2415 про зміни в закон «Про судоустрій і статус суддів» опубліковано на сайті парламенту.

До «розвідників» належать Служба зовнішньої розвідки, розвідка Міністерства оборони та розвідка Держприкордонслужби. Їх координує президент через очолювану ним Раду нацбезпеки та оборони (РНБО) і керівники розвідувальних відомств. Контролює — президент, Верховна Рада та Рахункова палата, яка буде стежити за фінансовим забезпеченням.

Згідно з першим проєктом, розвідники можуть здійснювати збір інформації, опрацювання та надання її споживачам (президент, голова Ради, премʼєр-міністр, секретар РНБО), виявляти і визначати ступінь зовнішніх загроз, проводити спеціальні (активні) заходи та спецоперації. Також відомства можуть співпрацювати з органами іноземних держав і міжнародними організаціями.

Загальне їхнє завдання — забезпечення контррозвідувального захисту державного суверенітету, конституційного ладу та територіальної цілісності, оборонного та науково-технічного потенціалу, кібербезпеки, економічної, інформаційної безпеки держави та обʼєктів критичної інфраструктури.

Як розвідувальну таємницю мають намір визначити дані про розвідувальну діяльність, методи, сили та засоби розвідки, про взаємодію розвідувальних органів з іншими органами, міжнародними організаціями, а також інформацію про забезпечення споживачів розвідувальною інформацією.

Раді пропонується привʼязати зарплату розвідників до прожиткового мінімуму для працездатних осіб (як у випадках з працівниками НАБУ, ДБР, а також прокурорами та суддями).