Медсестра з центру для утримання іммігрантів у США розповіла, що ув’язнених жінок примусово стерилізують. Конгрес скликає розслідування

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Медсестра з центру для утримання іммігрантів у США розповіла, що ув’язнених жінок примусово стерилізують. Конгрес скликає розслідування

Pikist

Демократи з Конгресу США скликають розслідування про стерилізацію жінок, утриманих у центрах Міграційної та митної правоохоронної служби. За даними інформатора, ув’язненим іммігранткам примусово видаляють матки — вони не розуміють, чому їх посилають на операції.

Про це повідомляє Business Insider.

«Ми з жахом бачимо повідомлення про масову гістеректомію в затриманих жінок без їхньої повної поінформованості та усвідомленої згоди», — зазначили 173 конгресмени у зверненні до Міністерства нацбезпеки США, від якого вимагають «негайного розслідування».

Законотворці звернули увагу на проблему після того, як одна з медсестер із центру затриманих іммігрантів у Джорджії повідомила про надзвичайну кількість жінок, направлених на стерилізацію, при чому деякі з них навіть не знали, що з ними робитимуть.

«Кілька ув’язнених розповіли мені, що їх відправили до лікаря і зробили гістеректомію, а вони не знають, чому і куди їх ведуть», — розповіла працівниця центру затриманих іммігрантів Даун Вутен.

У своєму листі до Міністерства нацбезпеки конгресмени заявили, що такі свідчення говорять про «темні часи в історії США».

«Ганебна історія стерилізації в США, зокрема стерилізації кольорових людей та ув’язнених, ніколи не повинна повторитися», — йдеться в заяві.

За даними джерела видання в Конгресі, Міграційна та митна правоохоронна служба спростовує «використання затриманих для експериментальних медичних процедур». Наразі Комітет з питань імміграції та громадянства готується до перевірки свідчень від інформатора.

Уряд США утримує десятки тисяч іммігрантів під контролем Охорони митниць і кордонів і Міграційної та митної правоохоронної служби. Іммігрантів затримують за незаконний в’їзд на територію країни. Зокрема, торік, за даними Vox, у центрах для увʼязнених перебували до 2 тис. дітей.

Американські правозахисники висловлюють занепокоєння умовами утримання іммігрантів, порушенням їхніх базових прав, відсутністю належної медичної допомоги в центрах ув’язнення, а також імовірними смертями, які приховують від громадськості.