Мінкульт звернеться до Apple та Google з вимогою вилучити додаток «ВКонтакте» з переліку доступних для українців

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Мінкульт звернеться до Apple та Google з вимогою вилучити додаток «ВКонтакте» з переліку доступних для українців

Marina Stroganova / Flickr

Україна вимагатиме від Apple і Google заблокувати мобільний додаток «ВКонтакте», який навчився обходити блокування, на своїй території.

Про це повідомило Міністерство інформаційної політики та культури на сторінці у Facebook.

«Нещодавно в медіа з’явилися повідомлення, що оновлена проксі мобільного додатку «ВКонтакте» дозволяє обійти блокування цієї соцмережі на території України. Міністерство готує звернення до основних провайдерів програмного забезпечення (Apple, Google та інші) з вимогою вилучити мобільний додаток «ВКонтакте» з переліку доступних завантажень для українських користувачів», — йдеться в повідомленні.

Також у міністерстві зазначили, що працюють над блокуванням роботи соціальної мережі на території України разом із РНБО, СБУ та іншими правоохоронними органами.

«Традиційні піки активності російських спецслужб припадають на важливі події в суспільно-політичному житті України. Зараз це місцеві вибори, які цілком імовірно можуть стати об’єктом інформаційного впливу за допомогою таких ресурсів, як «ВКонтакте», — додали в Мінкульті.

Водночас у міністерстві нагадали, що спецслужби РФ від 2014 року активно використовують «ВКонтакте» для поширення дезінформації та маніпулювання громадською думкою, а також для збору персональних даних та особистої інформації українців.

«МКІП підтримує санкції проти «ВКонтакте» та низки інших російських IT-платформ, що дозволило як мінімум вдвічі знизити частку українських користувачів, а деякі ресурси практично повністю зникли з нашого інфопростору завдяки блокуванню», — зазначили в Мінкульті.

Окремо повідомляється, що в Україні збираються запустити всеукраїнський проєкт із медіаграмотності.

  • Заборону на низку російських сервісів і сайтів запровадили у 2017 році. Рішення РНБО від 28 квітня тоді затвердив пʼятий президент Петро Порошенко.
  • 14 травня президент Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі та інтернет-сервіси.
  • 50% опитаних українців вважають, що заборона російських соцмереж (Mail.ru, «ВКонтакте», «Одноклассники» тощо) — це помилка й лише обмежує права людини. Проте 36% опитаних вважають, що заборона російських соцмереж — необхідний крок для захисту держави.