Норвезький терорист Брейвік просить про дострокове звільнення. Він має намір судитися з державою

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Норвезький терорист Андерс Брейвік, який відбуває 21-річний термін за вбивство 77 осіб у 2011 році, просить про умовно-дострокове звільнення.

Як повідомляє Verdens Gang з посиланням на його адвоката, Брейвік подав два прохання — як Андерс Берінг Брейвік і як Фьотольф Хансен (його друге імʼя з 2017 року).

Адвокат каже, що за законом Брейвік може просити про дострокове звільнення після 10 років увʼязнення. Терорист однак відсидів менше. Його заарештували в липні 2011 року, а вирок винесено в серпні 2012 року. Адвокат заявив, що Брейвік подає прохання, оскільки провів понад 8 років в одиночній камері.

Крім цього терорист планує позиватися до держави Норвегія через нібито порушення його прав. Він вже судився з державою, стверджуючи, що його тримають у нелюдських умовах. Суд тоді став на сторону Норвегії.

  • Теракт в Осло стався 22 липня 2011 року. Андерс Брейвік замінував будівлю парламенту і відразу після вибуху напав на молодіжний табір правлячої Норвезької робітничої партії, розташований на острові Утоя. Брейвік назвався агентом секретної служби і сказав вожатим табору, що приїхав провести інструктаж із безпеки. Після цього він почав розстрілювати дітей і дорослих з пістолета Glock-34 та карабіна Ruger Mini-14. Його зупинив спецзагін поліції. Усього Брейвік вбив 77 осіб і поранив понад 200. У серпні 2012 року він отримав 21 рік вʼязниці з можливістю продовження терміну.
  • У столиці Норвегії (Осло) з колишньої будівлі уряду демонтують дві фрески авторства Пабло Пікассо вагою 250 і 60 тонн. Вони постраждали від теракту Брейвіка. Тоді під час вибуху біля парламенту загинули 8 осіб та більш як 100 отримали поранення, в тому числі члени уряду.