З колишньої будівлі уряду Норвегії прибирають фрески Пабло Пікассо. Вони постраждали від теракту Брейвіка

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У столиці Норвегії (Осло) з колишньої будівлі уряду демонтують дві фрески авторства Пабло Пікассо вагою 250 і 60 тонн. Фрески вже помістили в металеві опори для вивезення і зберігання поблизу.

Про це повідомляє The Local.

Робітники проводять демонтаж з комплексу Y Block, який дуже постраждав у 2011 році під час вибуху, організованого неонацистом Андерсом Брейвіком. Тоді загинули 8 людей і понад 200 отримали поранення, в тому числі члени уряду.

Фрески планують установити на новій будівлі уряду, яку закінчать у 2025 році.

Багато активістів, архітекторів та художників тривалий час протестують проти знесення будівлі і вимагають її порятунку. Вони вважають будівлю культурною спадщиною Норвегії та унікальною архітектурною локацією.

  • Теракт в Осло стався 22 липня 2011 року. Андерс Брейвік замінував будівлю парламенту і відразу після вибуху напав на молодіжний табір правлячої Норвезької робітничої партії, розташований на острові Утоя. Брейвік назвався агентом секретної служби і сказав вожатим табору, що приїхав провести інструктаж із безпеки. Після цього він почав розстрілювати дітей і дорослих з пістолета Glock-34 та карабіна Ruger Mini-14. Його зупинив спецзагін поліції. Усього Брейвік вбив 77 осіб і поранив 151. У серпні 2012 року він отримав 21 рік вʼязниці з можливістю продовження терміну.