Справа Шеремета: Європейський суд з прав людини зареєстрував заяву від Антоненка

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Справа Шеремета: Європейський суд з прав людини зареєстрував заяву від Антоненка

Facebook / Андрій Антоненко

Європейський суд з прав людини прийняв заяву Андрія Антоненка, підозрюваного у вбивстві журналіста Павла Шеремета, проти України.

Про це повідомила юридична компанія «СЕНС Україна», яка захищає підозрюваного в цій справі Андрія Антоненка.

«Заяві Antonenko v. Ukraine присвоєно № 29341/20. Заява подана у зв’язку з порушенням Україною статті 5 та § 2 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», — йдеться у повідомленні.

За словами адвокатів Антоненка, насамперед він був незаконно затриманий.

До того ж зазначається, що повідомлення про підозру було необґрунтованим, бо базувалося «виключно на схожості у манері ходи з ймовірним злочинцем на відео».

Окрім цього захист Антоненка заявив, що висловлювання президента, голови парламенту, генерального прокурора, міністра внутрішніх справ і його заступника, заступника голови Національної поліції «не можна вважати обережними і спрямованими на інформування громадськості про діяльність правоохоронних органів. Вони мали суто пропагандистський характер і, з урахуванням положення спікерів, істотно впливали на рішення про запобіжні заходи».

«Обрання і продовження запобіжних заходів було безпідставним, адже ґрунтувалося виключно на тяжкості обвинувачення, і лише виходячи з цього розглядалися ризики втечі, впливу на свідків тощо. Строк досудового розслідування також не можна вважати розумним, оскільки справа не була складною. За час тримання заявника під вартою фактично ніяких слідчих дій, спрямованих на отримання істини, так і не було проведено», — наголошується у заяві Антоненка.

Водночас зазначається, що клопотання про зміну запобіжного заходу від 22 січня та 6 травня не були розглянуті суддями по суті.