На українсько-білоруському кордоні застрягли тисяча хасидів, і вони продовжують прибувати. МЗС просить не пропускати їх до України

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

На українсько-білоруський кордон активно прибувають хасиди для паломництва до Умані, однак прикордонники їх не пропускають. У зв’язку з цим там застрягли вже близько тисячі хасидів, і їхня кількість активно збільшується.

Про це повідомляє пресслужба Державної прикордонної служби України.

За даними ДПСУ, уранці 15 вересня на кордоні було трохи менше ніж 700 хасидів, проте їхня кількість постійно зростала.

«Прогнозуємо прибуття до лінії кордону в Чернігівській області до тисячі осіб, Житомирській — до 700, Волинській — до 1,5 тисячі осіб. Очікуємо прибуття до міста Мінська трьох чартерів — близько 600 іноземців», — заявив голова ДПСУ Сергій Дейнеко.

Українські прикордонники на пунктах пропуску встановили кордон, а також залучили додаткові резерви з академії ДПСУ. Також задіяні вертоліт Мі-8, два гелікоптери H-125, літак DA-40 та безпілотні комплекси для проведення повітряного моніторингу кордону.

Водночас в МЗС закликають білоруську сторону не оформлювати хасидам виїзд у зв’язку з тим, що в’їзд до України для них закритий. Через це вони застрягають у сірій зоні.

«МЗС України наголошує, що особи, які не підпадають під категорію виключень із вищезгаданої заборони, не можуть бути пропущені на територію України. З метою запобігання незаконному проникненню в Україну груп іноземців, МЗС України звернулось до Білоруської сторони з клопотанням не здійснювати оформлення на виїзд в Україну осіб, які не підпадають під категорію винятків», — пояснюють у відомстві.

У Білорусі ж запевняють, що ситуація на кордоні перебуває особисто під контролем самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Наближений до його преслужби Telegram-канал «Пул Первого» повідомив, що за наказом Лукашенка застряглим хасидам надають допомогу. Зокрема волонтери Червоного хреста організували підвезення води та надали їм намети для проживання.