Жителі Умані протестують проти хасидів. В Україну паломники продовжують прилітати, але десятки отримали відмову

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Умані в ніч на пʼятницю, 28 серпня, місцеві жителі вступили у конфлікт із хасидами, яки прибули на святкування Рош ха-Шана, і намагалися не пустити їх до синагоги, яка, на їхню думку, побудована незаконно. На місце викликали поліцію, але правоохоронці заявили, що не мають права перешкоджати хасидам.

Відео конфлікту оприлюднив депутат Уманської районної ради від «Свободи» Сергій Алексєєв.

Жителі вимагали, щоб хасиди пішли. Вони наголошували на тому, що багато з них без масок та ігнорують карантинні правила. Хасиди все ж змогли пройти через людей до синагоги, але перед цим сталася невелика сутичка.

Поліція після інциденту почала провадження про порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової чи національної належності або релігійних переконань (ч. 2 ст. 161 КК). Поліція встановила всіх причетних осіб, які не давали пройти іноземцям.

Обʼєднана єврейська громада України заявила, що не бачить ознак антисемітизму в конфлікті, але попросила поліцію убезпечити хасидів. «Конфлікт має майновий характер», — заявили у громаді, передає Jewish News.

У Держприкордонслужбі заявили, що до країни продовжують прибувати хасиди, попри розпал пандемії коронавирусу і важку ситуацію в Україні. Як пише «Радіо Свобода», тільки минулої доби в Україну прибули близько 8 тисяч іноземців, частина з них — хасиди. Утім, десятки паломників не пустили.