Україна закликала іноземні держави не визнавати «вибори» у Криму та нагадала про відповідальність за них

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Україна закликала іноземні держави не визнавати «вибори» у Криму та нагадала про відповідальність за них

Alexei Pavlishak \ TASS via Getty Images

Міністерство закордонних справ засудило та закликало іноземні держави не визнавати результати «місцевих виборів» у анексованому Росією Криму, які проходять на півострові у неділю.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

«Закликаємо іноземні держави та міжнародні організації засудити незаконні дії РФ та чітко заявити про невизнання результатів так званих «виборів» на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, а також посилити політико-дипломатичний тиск на Російську Федерацію, у тому числі шляхом розширення санкцій», — йдеться в заяві.

Міністерство зазначило, що так звані «вибори губернатора Севастополя» та «довибори депутатів» до так званих «державної ради Республіки Крим» та «сімферопольської місцевої ради» грубо порушують Конституцію та законодавство України, а також норми і принципи міжнародного права.

МЗС підкреслило, що всі причетні до підготовки та проведення незаконного «голосування» в тимчасово окупованому Криму нестимуть відповідальність згідно із законодавством України.

13 вересня цього року — «єдиний день голосування» в Росії. Цього дня на виборах обирають очільників субʼєктів Російської Федерації, а також депутатів місцевих законодавчих органів.

  • За словами заступника генерального прокурора Гюндуза Мамедова, в останніх повідомленнях до Міжнародного кримінального суду Україна подала заяви про порушення майнових прав українців в анексованому Криму.
  • 10 вересня Європейський Союз вирішив ще на шість місяців подовжити санкції проти Росії через порушення територіальної цілісності України.