Bloomberg: Американська компанія Sandvine визнала, що причетна до блокувань Інтернету в Білорусі

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

Американська компанія Sandvine надала Білорусі технологію, яка фільтрує близько 40% всього Інтернет-трафіку. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на запис телефонної конференції компанії.

Система працювала у Білорусі з 9 по 12 серпня.

Sandvine робить обладнання, відоме як «глибока пакетна перевірка» (deep packet inspection, DPI), для моніторингу і фільтрації мережевого трафіку. За урядовими документами, його придбав Білоруський національний центр обміну трафіком, який управляє Інтернет-мережами країни, в рамках контракту на $2,5 мільйона.

Джерела Bloomberg, знайомі зі справою Sandvine, говорять, що представники компанії зустрічалися безпосередньо з чиновниками в Білорусі, а потім передавали обладнання через підрядника для встановлення в дата-центрах Мінська.

Головний технічний директор Sandvine Олександр Гаванг визнав, що Білорусь може використовувати обладнання компанії для блокування вебсайтів та месенджерів, проте зазначив, що обмеження доступу до певних матеріалів на сайтах не є порушенням прав людини.

Сенатор США Дік Дурбін закликав Міністерство фінансів провести розслідування діяльності Sandvine на предмет можливих порушень санкцій США щодо Білорусі.

Зазначимо, що у Білорусі практично був відсутній доступ до Інтернету в період з 9 по 11 серпня. Жителі країни втратили доступ до тисяч сайтів, зокрема Google, YouTube, Twitter, Facebook Twitter і Facebook, а іноземні джерела новин були заблоковані. Незабаром учасники акцій протесту знайшли спосіб обійти блокування, використовуючи програму Psiphon для маскування Інтернет-трафіку. Водночас влада країни заперечувала будь-яку причетність до цього та списувала все на «кібератаки з-за кордону».