Білоруська опозиціонерка Тихановська оприлюднила відеозвернення до білорусів, закликавши виходити на Марш героїв

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Білоруська опозиціонерка Тихановська оприлюднила відеозвернення до білорусів, закликавши виходити на Марш героїв

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська оприлюднила нове звернення до громадян Білорусі напередодні Маршу героїв, який запланований на неділю, 13 вересня.

Відео оприлюднено у Telegram-каналі пресслужби Тихановської «Пул Першої».

«Щодня у нашого народу народжуються справжні герої. Наприклад, Марія Колесникова, яка рве паспорт і дає відсіч просто на кордоні. Вона буквально зламала систему й довела, що наша боротьба — справжня. Або наші «діджеї змін», які стали символом непокірності чужій волі. Не забудемо і хлопців із Товариства рятування на водах, які просто виконують свою роботу і допомагають людям, незважаючи на всі наслідки. А шахтар Юрій Корзун, який приковує себе кайданками до шахти, показуючи нам, що робітники — це не особисті раби Лукашенка. Окремо варто виділити рятувальника з МНС, який відмовляється знімати національний прапор, йому погрожують і звільняють, але цей герой обрав голос совісті», — наголосила вона.

За словами Тихановської, таких героїв безліч — це члени Координаційної ради, студенти й лікарі, жінки, журналісти та мешканці районів, політв’язні й ті, хто щодня виходять на вулицю.

«За останні місяці ми стали воістину героїчним народом. Я знаю, що в неділю планується Марш героїв — о 14-й годині в Мінську та регіонах. Я всіх підтримую, хто планує туди прийти. Ми продовжуємо боротьбу за свободу та разом. Живе Білорусь!» — додала опозиціонерка.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Правоохоронці вбили кількох осіб, побили сотні та затримали тисячі людей. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 18 серпня у штабі Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка має займатися процесом передачі влади.
  • 25 серпня Конституційний суд Білорусі назвав Координаційну раду опозиції «неконституційною». Усіх членів її президії затримали або видворили з країни. На свободі та в Білорусі залишилася лише нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич.