Зеленський анонсував візит польського колеги Дуди до України у жовтні

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Зеленський анонсував візит польського колеги Дуди до України у жовтні

Офіційний сайт президента України

Президент Польщі Анджей Дуда відвідає Україну у жовтні.

Про це український президент Володимир Зеленський написав на своїй сторінці у Twitter.

«Другий візит Анджея Дуди до України у жовтні 2020 року – черговий доказ дружніх і теплих відносин України та Польщі. Дякую за підтримку нашого суверенітету й територіальної цілісності. Україна готова долучитися до запропонованого вами Плану міжнародної співпраці після COVID-19», — наголосив він.

Також в Офісі президента повідомили, що президенти поспілкувалися телефоном, під час розмови вони обговорили кроки, спрямовані на протидію поширенню коронавірусу та мінімізацію впливу пандемії на громадян України та Польщі.

Водночас Зеленський ознайомив Дуду з актуальною безпековою ситуацією на Донбасі та зусиллями, яких вживає Україна для забезпечення сталого миру, та подякував офіційній Варшаві та особисто Дуді за тверду підтримку суверенітету й територіальної цілісності України.

«Ви повинні знати, що там, на Донбасі, живуть люди, які дуже хочуть миру і які цінують зусилля з його досягнення. Сьогодні відбувається зустріч радників лідерів країн «нормандської четвірки» в Берліні. Сподіваюся, що зустріч лідерів країн «нормандської четвірки» відбудеться незабаром», — заявив Зеленський.

Окремо президенти порушили питання історичної пам’яті, а саме — внесення до реєстру військових поховань та відновлення легальної української могили на горі Монастир біля села Верхрати. Президент Польщі висловив сподівання, що вже до наступної зустрічі глав держав це питання буде знято з порядку денного.

До того ж співрозмовники обговорили ситуацію в Білорусі. Український президент наголосив на спільності підходів України та Євросоюзу в оцінках внутрішньополітичної кризи в сусідній країні.

  • Наприкінці серпня 2019 року Зеленський провів у Польщі дводенний офіційний візит. Президенти спілкувалися у форматі тет-а-тет, після чого виступили на спільній пресконференції. Під час виступу Зеленський заявив, що готовий розблокувати дозвіл на ексгумацію загиблих поляків в Україні. Також він запропонував Дуді звести на кордоні між країнами меморіал примирення.
  • У квітні 2017 року польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля памʼятник воякам УПА. Одразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць памʼяті.
  • 11 грудня 2018 року Львівська обласна рада вирішила оголосити 2019 рік Роком провідника ОУН Степана Бандери.
  • Посольство Ізраїлю у відповідь заявило, що Україна не повинна забувати про злочини, скоєні проти українських євреїв, і жодним чином не має вшановувати їхніх виконавців.