Зеленський готовий зняти мораторій на ексгумацію загиблих поляків в Україні

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
Зеленський готовий зняти мораторій на ексгумацію загиблих поляків в Україні

Офіційний сайт президента України

Президент України Володимир Зеленський заявив, що готовий розблокувати дозвіл на ексгумацію загиблих поляків в Україні. Про це він сказав на спільній пресконференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою.

«Я готовий розблокувати отримання дозволу на проведення пошукових робіт в Україні, а польська сторона впорядкує українські місця памʼяті в Польщі», — сказав Зеленський після зустрічі з Дудою.

Зеленський також повідомив, що він і Дуда домовилися відновити і перезавантажити двосторонню робочу групу, яка буде працювати під патронатом двох президентів, щоби «всі темні плями минулого не завадили нашим народам будувати спільне світле майбутнє». Президент України також запропонував Дуді звести на кордоні між країнами меморіал примирення.

Своєю чергою президент Польщі наголосив, що для поляків дуже важливо, аби кожна людина, яка загинула, була вшанована і мала памʼятник.

«Ми говорили про проблеми, що існують між нашими країнами в контексті історичної памʼяті. Ми обидва дуже хотіли б, щоб на цьому тлі відбулася нормалізація міжлюдських відносин. [...] Потрібні ексгумаційні роботи, і я просив пана президента, щоб мораторій, введений попередньою владою України, був скасований», — зазначив Дуда.

Чому був введений мораторій на ексгумацію?

У квітні 2017 року польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля памʼятник воякам УПА. Одразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць памʼяті.