«Родина, інвестиції, гідність». Дуда склав присягу президента Польщі та назвав ключові питання другої каденції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президент Польщі Анджей Дуда склав присягу на другий термін президентської каденції. Про це повідомляє «Польське радіо» та Onet.

Урочистості відбулися у будинку Сейму на сесії Національних зборів. Через епідемію коронавірусу при вході кожному із депутатів та запрошених гостей міряли температуру, всі були у захисних масках.

Дуда у своїй інавгураційній промові запевнив, що відкритий до співпраці. «Я хочу бути президентом у важливих для всіх поляків питаннях», — наголосив він.

Він назвав останні вибори «великою перемогою польської демократії». Ключовими питаннями для себе на наступні пʼять років президент назвав «родину, безпеку, робочі місця, інвестиції та гідність».

Також Дуда під час cвоєї промови згадав і про Україну. «Особлива можливість діяти задля безпеки нашої країни та нашого континенту з’явиться у 2022 році, коли Польща візьме на себе головування в ОБСЄ. Це важливе завдання, яке полягає й у відновленні повного суверенітету й територіальної цілісності нашого сусіда — України», — наголосив він.

Чимало опозиційних політиків відмовилися прийти на церемонію. Серед запрошених колишніх президентів був присутній лише Александр Квасневський.

  • Чинний президент Польщі Анджей Дуда переміг у другому турі президентських виборів, які відбулися 12 липня. Він обігнав свого суперника, мера Варшави Рафала Тшасковського на 2%, набравши 51,03% голосів. Різниця у голосах становила близько 400 тисяч.
  • Дуда заявляв, що обіцяє у разі свого переобрання «заборонити пропаганду ЛГБТ-ідеології» у навчальних і державних установах.