Студпарламент КНУ попросив ректора університету провести розслідування щодо професорки Дайнеко. Раніше її звинуватили в сексизмі

Автори:
Катерина Коваленко, Катерина Кадакова
Дата:
Студпарламент КНУ попросив ректора університету провести розслідування щодо професорки Дайнеко. Раніше її звинуватили в сексизмі

Інститут міжнародний відносин Київського національного університету ім. Шевченка

Студентський парламент Київського національного університету імені Тараса Шевченка попросив ректора Леоніда Губерського розібратися в ситуації щодо завідувачки кафедри іноземних мов Інституту міжнародних відносин Валентини Дайнеко.

Таким чином студентська організація відреагувала на скаргу студентки ІМВ Марії Музиченко, яку вона подала керівництву Інституту. В. о. голови студпарламенту Володимир Ляшенко просить, щоб скаргу Музиченко розглянула Комісія з етики університету.

Марія Музиченко подала скаргу щодо Дайнеко 2 вересня. У ній вона попросила директора ІМВ Валерія Копійку провести незалежне внутрішнє розслідування щодо професорки. За її словами, Дайнеко багато років «проводить сексистську, дискримінаційну, аморальну, знущальну та протизаконну політику» щодо студентів Інституту. У скарзі вона описує декілька ситуацій, коли професорка порушила права студентів.

Скаргу підписали 28 людей — з них троє нинішніх студенток, а також випускники Інституту. Скаргу Музиченко зареєстрували в ІМВ за номером 203.

  • Критика на адресу Дайнеко, яка вже 30 років очолює кафедру іноземних мов Інституту, розпочалася після її нагородження орденом княгині Ольги І ступеня. Кілька випускниць звинуватили 73-річну викладачку в аморальній поведінці — їй закидали приниження студентів.
  • Серед іншого, Дайнеко звинуватили у сексистських образах дівчат — вона нібито називала їх «підстилками для дипломатів», принижувала через зовнішність тощо. Також скаржилися, що вона ображала тих, хто перейшов до ІМВ з інших вишів або приїхав навчатися з невеликих міст.
  • ГО «Червоний Губер» зареєструвала електронну петицію про позбавлення Дайнеко ордену та її звільнення з ІМВ. Вона зібрала понад тисячу підписів.
  • Тим часом близько сотні випускників Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка написали лист на підтримку викладачки Валентини Дайнеко, яку звинуватили у приниженні студентів. Серед підписантів — колишній президент Грузії Михеїл Саакашвілі, голова Офісу президента України Андрій Єрмак і ведучий Андрій Джеджула.
  • Торік у КНУ ім. Т. Г. Шевченка спалахнув скандал через обвинувачення одного з викладачів у сексуальних домаганнях до студенток, зокрема до неповнолітніх. Про це між собою студенти говорили вже давно, і лише у 2019 році питання винесли в публічне поле.