Скандал в університеті Шевченка: викладача звинуватили в домаганнях, у відповідь він готує позов до суду. Що сталося?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Скандал в університеті Шевченка: викладача звинуватили в домаганнях, у відповідь він готує позов до суду. Що сталося?

ННЦ Iнститут біології та медицини

Скандал довкола сексуальних домагань спалахнув в Інституті біології і медицини (філія Київського національного університету імені Тараса Шевченка, раніше Біологічний факультет КНУ). Шестеро студенток інституту звинуватили викладача ботаніки Петра Романенка в домаганнях під час літньої практики в Канівському заповіднику. Для того, щоб розібратися в ситуації, у ВНЗ створили службову комісію, яка провела перше засідання 29 січня. Комісія обіцяє прийняти рішення щодо звернення студенток протягом 10 днів.

Чому розгорівся скандал?

Історія набула розголосу після публікації студентки інституту Клементини Квіндт у виданні «Нігіліст». Дівчина розповіла про випадки сексуальних домаганнь з боку керівника канівської практики Петра Романенка.

В коментарі theБабелю Квіндт заявила, що сама вона не є жертвою домагань, але «застала такі епізоди, будучи при цьому неповнолітньою», і тому може вважатися потерпілою від дій Романенка.

За словами дівчини, вона стала свідком домагань викладача під час літньої практики 2018 року — зокрема, 27 червня і 5 липня. Крім того, Квіндт розповіла, що їй достеменно відомо про шістьох студенток, постраждалих від домагань Романенка минулого року, а також про те, що аналогічні випадки відбувалися в 2012 році.

«Романенко керує практикою понад десять років. Якщо нехай навіть по три випадки на рік було, і якщо хоча б половина з постраждалих не буде мовчати — у нього немає шансів на суді », — вважає студентка.

Чому Квіндт відразу не звернулася до поліції?

Дівчина пояснює, що тягнула близько півроку з розголосом своєї історії через те, що їй був потрібен час на відновлення після пережитого страху. За її словами, раніше вона була не готова йти з цим у поліцію, але зараз відчуває «достатню підтримку від інших студенток».

Найближчим часом Квіндт збирається подати заяву в поліцію і сподівається як мінімум домогтися звільнення викладача. Квіндт із посиланням на представника омбудсмена Лідію Козуб додала, що, якщо справа дійде до суду, третьою стороною на процесі виступить представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

«Єдиний шанс замʼяти цю історію — це змусити замовкнути кожного потерпілого. Я буду говорити про це, я не боюся», — підкреслила студентка.

Що каже викладач?

Петро Романенко в коментарі theБабелю підкреслив, що заперечує всі звинувачення в домаганнях. Чоловік додав, що буде подавати на дівчат позов за наклеп.

«Звичайно. Якщо це наклеп, то як я можу не подавати [позов] — я згоден, чи що?» — зазначив викладач.

У коментарі «Громадському» Романенко назвав звинувачення «самовираженням» студентки. «Нічого такого, що б виходило за рамки, не було. Просто ми зіткнулися зі студенткою. Це вже четверта кляуза — і власне на директора, і на інших викладачів. Це такий спосіб самовираження. Дуже багато брехні, особливо в інтернеті. А так — довго розповідати. Практика як практика. Нічого з мого боку не було, аби тепер отак обливати брудом», — розповів Романенко.

Він додав, що зараз перебуває на лікарняному і чекає на висновки комісії ВНЗ.