Верховний суд залишив справу Стерненка в суді Одеси. Клопотання захисту відхилено

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховний суд відхилив клопотання захисту активіста Сергія Стерненка і відмовився переносити процес у справі до Шевченківського суду Києва, залишивши його у Приморському суді Одеси.

Про це повідомляють «Ґрат» із залу суду і сам Стерненко.

«Справу проти мене залишають в Одесі. Повного тексту рішення немає. Верховний суд лишає моє судилище там, де всім керує замовник нападів на мене. Там, де на мене напали прямо перед першим же засіданням», — написав Стерненко.

Захист обгрунтував перенесення процесу тим, що перед початком першого засідання в Приморському суді на Стерненка спробували напасти (його хотіли облити речовиною двоє чоловіків), що поліція не може захистити активіста в Одесі (всі три напади були саме в цьому місті), що в Києві знаходиться більшість свідків, активіст там живе і вчиться.

Крім того, адвокати відзначили, що після відводу колегії суддів у Приморському суді, сформувати нову буде неможливо. «Залишилося 2—3 суддів, серед них суддя Деус, який вже взяв самовідвід», — сказав адвокат.

Прокурор Андрій Синюк підтвердив, що суд не може сформувати колегію суддів після відводу. Однак він стверджує, що перенесення справи до Києва не дасть гарантії захисту Стерненку.

  • Стерненка обвинувачують в умисному вбивстві (ч. 1 ст. 115 КК України) та в носінні холодної зброї без передбаченого законом дозволу (ч. 2 ст. 263 КК України). Йдеться про епізод 25 травня 2018 року в Одесі — тоді на Стерненка напали, внаслідок чого один з нападників отримав смертельне ножове поранення. Він повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов в Одесі. В організації нападу Стерненко звинувачує мера Геннадія Труханова.
  • 25 червня активіст повідомив, що СБУ закінчила розслідувати справу. 6 серпня Стерненку змінили запобіжний захід з цілодобового домашнього арешту на нічний домашній арешт до 21 вересня.
  • 2 вересня відбулося підготовче засідання в Одесі. На Стерненка спробували напасти двоє чоловіків і облити його невідомою речовиною, імовірно водою. Поліція склала адмінпротокол.