Меркель не виключає введення санкцій проти «Північного потоку — 2» через отруєння Навального

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Канцлер Німеччини Ангела Меркель не виключає введення санкцій проти російського трубопроводу «Північний потік — 2», який повинен транспортувати газ до Німеччини, через можливу причетність Кремля до отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Про це заявив представник канцлера Штеффен Зайберт, повідомляє Reuters.

«Канцлер розділяє зауваження, зроблені міністром закордонних справ [Хайко Маасом]», — сказав Зайберт, відповідаючи на запитання про коментарі Хайко Мааса, який напередодні говорив, що «дії» Росії можуть змусити Німеччину відмовитися від підтримки газопроводу.

Зайберт пояснив, що Меркель вважає неправильним виключати з обговорення будь-який з варіантів. Ще недавно канцлер запевняла, що отруєння Навального і будівництво «Північного потоку — 2» не лежать в одній площині, тож це жодним чином не вплине на добудову газопроводу.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять декілька мільярдів доларів на рік.
  • Після отруєння Навального Меркель заявила, що він — «жертва злочину». Вона зажадала від Росії пояснень.
  • 6 вересня міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас уперше повʼязав питання будівництва «Північного потоку — 2» з отруєнням російського опозиціонера. Перед цим до санкцій проти РФ закликав високопоставлений прихильник Меркель Норберт Реттген. Він запропонував переглянути угоди з Москвою в рамках «Північного потоку — 2».