Соратницю Тихановської видворили з Білорусі: наділи капюшон, поклали на заднє сидіння й вивезли

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Соратницю Тихановської видворили з Білорусі: наділи капюшон, поклали на заднє сидіння й вивезли

Белапан

Довірену особу опозиціонерки Світлани Тихановської Ольгу Ковалькову вивезли з Білорусі.

Про це вона заявила під час пресконференції в Білоруському домі у Варшаві в суботу, 5 вересня.

«Спецслужби запропонували вибір: або вивезуть із країни, або далі будуть тримати в увʼязненні. Приїхали до мене в ізолятор, посадили в свою машину, наділи капюшон, дали маску, поклали на заднє сидіння й вивезли. Я не знала, куди ми їдемо. Приїхали на пункт пропуску «Брузги», — розповіла жінка.

За її словами, там її відвели на нейтральну смугу, на польській стороні вона сіла на рейсовий автобус і приїхала до Варшави.

«Я закликаю всіх білорусів не зупинятися. Продовжувати мирні протести, виходити з провладних організацій, профспілок і приєднуватися до боротьби. Зараз ми бачимо, що кожен може стати лідером і зібрати навколо себе однодумців. Нас більшість, і ми переможемо. Наша сила в єдності!» — наголосила Ковалькова.

Водночас у білоруському МВС заявили, що Ковалькову відпустили із СІЗО «за станом здоровʼя для лікування», пишуть РИА Новости.

  • У Білорусі з 9 серпня тривають протести проти переобрання президентом Олександра Лукашенка. Люди вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка.
  • 18 серпня у штабі Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка має займатися процесом передання влади.
  • 24 серпня Ковалькову разом із представником страйкарів МТЗ Сергієм Дилевським затримав ОМОН. Їх звинуватили у спробі організації мітингу на заводі. 25 серпня Ковалькову відправили під адміністративний арешт на 10 діб, 3 вересня їй призначили ще 15 діб.