Білоруська IT-компанія PandaDoc може закрити офіс в Мінську. Чотири топменеджери арештовані

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Білоруська IT-компанія PandaDoc мільйонера Микити Мікадо може закрити офіс у Мінську через арешт чотирьох топменеджерів компанії і вивезе працівників із країни. Основний офіс компанії в Сан-Франциско (штат Каліфорнія).

Про це повідомляє сама компанія.

Напередодні силовики затримали бухгалтера Юлію Шардико, директора Дмитра Рабцевича, директора з продукту Віктора Кувшинова та HR Владислава Михолапа. Їм закидають розкрадання коштів в особливо великому розмірі. У PandaDoc це називають політичними репресіями за активну позицію працівників у підтримці протестів проти Олександра Лукашенка та помстою за ініціативу засновника компанії.

«Працівників звинувачують у тому, що вони як група осіб, використовуючи своє посадове становище, заволоділи грошовими коштами в розмірі близько 107 тисяч білоруських рублів ($40 тисяч) з бюджету, заподіявши тим самим збитки державі. До працівників застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту строком на 2 місяці», — сказано в повідомленні.

Компанія вимагає відпустити затриманих і починає роботу з міжнародними політичними силами, партіями та інвестиційними компаніями з економічного тиску на режим Лукашенка.

Засновник Микита Мікадо звернувся до всього IT-сектору країни. «Ми будемо боротися. Ми будемо давати відсіч», — сказав він.