На танкері Delfi знову стався витік пального

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
На танкері Delfi знову стався витік пального

Олександр Населенко / «Бабель»

З танкера Delfi, який сів на мілину поруч з Одесою, знову витікає пальне.

Про це у Facebook повідомив голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

За його словами, вчора фахівці Держекоінспекції Одеської області, обстежуючи акваторію біля затонулого судна, помітили плями та сіру плівку сріблястого кольору, загальною площею 70 кв. м.

Дослідження показали перевищення у воді гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин. Працівники одеської філії Адміністрації морських портів з використанням сорбенту ліквідували наслідки витікання.

Мальований пояснив витікання нафтопродуктів тим, що судно продовжують намагатися підняти і стабілізувати. Держекоінспекція зможе оцінити шкоду для довкілля лише після того, як танкер Delfi остаточно приберуть з акваторії Чорного моря.

  • 22 листопада 2019 року сильний шторм зірвав зі стоянки танкер Delfi, після чого він сів на мілину в затоці Одеси. Троє членів екіпажу спочатку відмовлялися залишати судно, але пізніше рятувальники евакуювали їх. Моряків доставили до лікарні, капітан корабля постраждав найбільше.
  • Після того як танкер перекинувся, з нього почало витікати пальне. Тоді в Адміністрації морських портів повідомили, що танкер може пролежати в морі ще не один тиждень через юридичні труднощі з переміщенням судна.
  • 22 червня 2020 року Держекоінспекція повідомила, що біля Одеси, де стався витік пального з Delfi, нормативи гранично допустимої концентрації нафтопродуктів у воді перевищено в 16,4 разу.
  • 3 вересня Господарський суд Одеси наклав арешт на затонулий танкер Delfi.