Танкер «Делфі», який зазнав аварії під Одесою, може простояти в морі ще не один тиждень

Автор:
Ольга Березюк
Дата:

Танкер «Делфі», який сів на мілину поблизу Одеси, може простояти в воді ще не один тиждень через юридичні складнощі повʼязані з його транспортуванням. Про це theБабелю повідомили у пресслужбі Адміністрації морських портів України.

«Витягати танкер з пляжу — це справа не однієї доби а, можливо, навіть не одного тижня, тому що потрібно діяти згідно закону, щоб власник компенсував збитки, які він завдав екології, та збитки, які ми понесемо, якщо будемо його [танкер] транспортувати, зберігати. Якщо ми зараз не дотримаємось закону, то можемо отримати від власника позов за те, що незаконно поводилися з його власністю», — наголосили в АМПУ.

У пресслужбі наголосили, що незабаром вирішуватиметься питання щодо зовнішнього водолазного обстеження судна, а також буде встановлено огородження судна по морській воді.

«По пляжу вже встановлено на березі абсорбуючі бони, які приймають в себе ті нафтопродукти, які до них доносить хвиля. Після того, як буде обстежений корпус судна, буде зрозуміло, які там пошкодження, чи можливо їх ліквідувати, щоб відкачати воду та відновити його плавучість, і потім вже буде вирішуватись, як саме його можна витягнути з мілини», — зазначили в АМПУ.

Також у пресслужбі додали, що наразі нових витоків пального з судна не спостерігається.

Додамо, що поліція вже відкрила кримінальну справу за фактом аварії танкера. Правоохоронці кваліфікували подію за 1 ч. ст. 276 Кримінального кодексу України (порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного або повітряного транспорту).

  • 22 листопада біля Одеси штормом віднесло в море танкер «Делфі» під прапором Молдови, екіпаж спочатку відмовлявся від евакуації, але згодом трьох членів екіпажу вдалося зняти з корабля, наразі вони в лікарні.
  • Судно стояло в акваторії порту «Південний», але через шторм його зірвало з якоря й почало відносити в море в бік Одеси. За попередніми даними, у суховантажу відмовив двигун. Танкер сів на мілину, з нього почало витікати пальне. А з борту впали металеві бочки.
  • На місці аварії танкера «Делфі» в морі біля Одеси вміст нафтопродуктів у воді перевищений у 90 разів. Про це у коментарі theБабелю повідомив в. о. голови Держекоінспекції Єгор Фірсов.